Росія може втратити мотивацію до підвищення "транзитного" тарифу?

Четвер, 7 травня 2009, 09:04

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що варіант розрахунку за газ для закачування в підземні сховища України у 2009 році коштами, отриманими авансом від різниці тарифів на його транзит через територію України, яка виникне після підвищення тарифу на транзит у 2010 й подальших роках, використовувати недоцільно.

Про це він заявив, коментуючи плани уряду запропонувати "Газпрому" саме такий варіант розрахунку, повідомляє агентство "УНІАН".

За словами Соколовського, такий варіант може стати причиною того, що Росія більше не буде зацікавлена піднімати тариф на транзит, оскільки зростання тарифу призводить до зменшення прибутку від "кредитування".

"Подивіться, в яку ситуацію потрапляє Росія. Вони, з одного боку, дають кредит, з іншого - їм повернеться в грошовій формі тим менше коштів, чим більше транзитний тариф", - зазначив він.

Реклама:

Такий варіант, вважає він, може призвести надалі до додаткових складнощів при вирішенні газових питань.

Разом із тим Соколовський зазначив, що в принципі не є прихильником, проте не може назвати себе супротивником варіанту розрахунку за газ коштами, отриманими авансом за транзит.

Але такий варіант, зазначив він, можна використовувати "в крайньому випадку" - коли буде ясно, що ніякий інший неможливий для застосування.

"Це потрібно робити надзвичайно обережно, щоб юристи з лупою вивчали документи", - сказав Соколовський.

Як повідомлялося, 6 травня виконуючий обов'язки міністра фінансів України Ігор Уманський повідомив, що Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" разом з російським "Газпромом" розробляють механізм, відповідно до якого НАК буде закачувати газ у підземні сховища в 2009 році за рахунок частини коштів, які будуть отримані від транзиту російського газу в майбутні періоди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!