"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Нацбанку вважають, що уповільнення інфляції – не привід розслаблятися

Середа, 6 травня 2009, 16:24

Уповільнення інфляції у квітні є позитивним сигналом, але воно не знижує важливість завдання протидії росту цін.

Таку думку висловив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Показник інфляції у квітні - гарна новина. Дезінфляційний спадний тренд досить чіткий, але потрібно бути пильними і не піддаватися безпідставній ейфорії", - сказав він.

Радник голови НБУ нагадав, що у квітні інфляція сповільнилася до 0,9% з 1,4% у березні, 1,5% - лютому і 2,9% - у січні поточного року. При цьому він зазначив, що вперше за півроку місячний показник зростання цін знову став меншим за 1%.

Реклама:

"Девальваційні та інфляційні очікування входять у зону контролю раніше, ніж передбачалося", - сказав Литвицький.

Радник голови НБУ також підкреслив, що уповільнення зростання цін продовжив ряд позитивних сигналів, що спостерігалися з початку березня: мова йде про вирівнювання платіжного балансу, стабілізації курсу, уповільнення спаду в промисловості та можливе відновлення фінансування з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ).

При цьому Литвицький зазначив, що очікуване відновлення фінансування МВФ буде сприяти подальшому зниженню девальваційних та інфляційних очікувань.

Разом з тим, за його словами, не варто піддаватися необгрунтованому оптимізму і, зокрема, відмовлятися від планів удосконалення бюджетної політики.

Крім того, за його словами, актуальним завданням для Мінекономіки залишається перегляд макропрогнозов на поточний рік.

Щодо цін виробників Литвицький відзначив, що їх зростання у квітні на 0,4% дає підстави очікувати продовження процесу відновлення економічної активності: у квітні можлива нейтральна або навіть позитивна динаміка в базових галузях економіки.

Радник голови НБУ також відзначив, що відновленню економічної активності сприяло зростання у квітні (вперше з початку року) грошової маси: розширення грошової пропозиції вимагає додаткової уваги до цінової ситуації.

За його словами, НБУ доцільно зберігати гнучкість курсу гривні, але протидіяти надлишковій курсовій рухливості.

При цьому при закріпленні тенденції до уповільнення зростання інфляції в травні необхідно буде вивчити можливість зниження процентних ставок Нацбанку.

Як повідомлялося, у квітні інфляція становила 0,9%, у січні-квітні - 6,9%.

Міністр економіки Богдан Данилишин прогнозує подальше зниження темпів інфляції в травні-серпні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!