У Держфінпослуг нарікають на "політику індивідуального патерналізму" НБУ

Субота, 30 травня 2009, 12:58

В умовах кризи Національний банк України зробив принципову помилку - почав проводити політику підтримки кожного окремого банку, замість того, щоб піклуватися в першу чергу про ліквідність і платоспроможність системи в цілому.

Про це заявив голова Державної комісії України з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Задіявши індивідуальний підхід, Нацбанк стимулював процес "лялькування" банків. Не довіряючи одне одному, банки закрилися, кожен із них обслуговує своїх акціонерів та їхні підприємства. Міжбанківський ринок нормально не працює, відбулася автономізація всередині банківської системи окремих угруповань, пов'язаних із промисловістю, машинобудуванням, будівництвом, сільським господарством тощо", - констатував він.

За словами Суслова, за кожним банком стоїть те чи інше угрупування конкретних людей, для якого отримати ліцензію, тобто дозвіл на здійснення банківських операцій, без встановлення певних "неформальних" контактів із керівництвом НБУ практично неможливо. 

Реклама:

"Цим і визначається цей своєрідний "індивідуальний патерналізм" стосовно кожної установи: "ми дозволяємо, працюйте". Виходить, що з погляду НБУ неповернення депозитів - це нормально. Адже якщо депозити втікають, то це погіршує становище його підопічних. Тобто на першому місці інтереси банків, а не громадян", - відзначив він.

При цьому Суслов нагадав, що НБУ, обмежившись письмовими погрозами, так фактично і не забрав ліцензій на залучення депозитів у жодної з обвинувачених у невидачі установ, хоча їхній лік іде вже на десятки.

На думку голови Держфінпослуг, така політика НБУ призвела до того, що проблема дефіциту ліквідності в банківській системі і кредитних ресурсів в економіці взагалі не вирішується. 

"У міру розвитку економічної кризи стає зрозуміло, що ключову роль у країні відіграє політика Нацбанку, і більшість фахівців вважають цю політику помилковою. Отже, саме Нацбанк нестиме основну відповідальність за перебіг і наслідки кризи", - заявив Суслов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!