Ющенко вирішив покращити життя тваринникам

П'ятниця, 29 травня 2009, 17:49

Президент Віктор Ющенко сьогодні підписав Указ "Про деякі заходи щодо поліпшення фінансового стану аграрного сектора економіки і розвитку тваринництва".

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Згідно з повідомленням, видання указу пов'язане з тяжким фінансовим становищем сільгоспвиробників і критичним станом у тваринництві.

Зокрема, лише у 2009 році поголів'я худоби скоротилося на 5%, зменшилось виробництво м'яса та молока. Значно зменшилося кредитування села. При цьому необгрунтовано - втричі - виріс імпорт м'яса і м'ясопродуктів.

Реклама:

"Все це безпосередньо загрожує продовольчій безпеці держави", - підкреслили в прес-службі президента.

З метою недопущення розвитку негативних процесів, в указі передбачене здійснення комплексу заходів, зокрема, по розвитку інфраструктури ринку сільгосппродукції, гармонізації нормативних документів, норм і правил України з міжнародними стандартами, будівництва тваринницьких комплексів, передачі в лізинг чистопорідної племінної худоби, скорочення термінів видачі документів при здійсненні експорту сільськогосподарської продукції.

Також передбачене сприяння розвитку кооперації особистих селянських господарств з сільськогосподарськими підприємствами у вирощуванні сільгосппродукції, забезпечення проведення на місцевих ринках щотижневих ярмарок-продаж сільськогосподарської продукції за участю громадян.

Крім того, указом передбачені заходи щодо стабілізації кредитної підтримки сільгоспвиробників.

Урядові доручено вжити заходів для обмеження імпорту товарів для захисту вітчизняних сільгоспвиробників, від демпінгового імпорту.

Глава держави переконаний, що реалізація даних положень указу дозволить поліпшити фінансовий стан сільськогосподарських виробників, створити умови для зупинки спаду в тваринництві та поступового нарощування виробництва сільськогосподарської продукції з метою задоволення зростаючого внутрішнього попиту і збільшення експорту вітчизняної продукції на міжнародні ринки.

Як повідомлялося, раніше представники громадських організацій агропромислового комплексу звернулися до президента, прем'єр-міністру та голови Верховної ради з вимогами припинити необгрунтоване засилля імпортної м'ясної продукції в Україні, а також збільшити підтримку вітчизняної тваринницької галузі.

У разі неприйняття відповідних заходів представники АПК пригрозили провести Всеукраїнські акції протесту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: