"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка кажуть, що "Юліна тисяча" перетворюється на фарс

П'ятниця, 29 травня 2009, 16:33

Обіцянка уряду виплачувати по тисячі гривень вкладникам Ощадбанку СРСР перетворюється на фарс, який в черговий раз підриває довіру до влади, заявляють у Головній службі соціально-економічного розвитку секретаріату президента.

Уряд 22 травня прийняв постанову, якою передбачається у 2009 році здійснити виплату компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР на загальну суму 250 млн. гривень, нагадується у повідомленні прес-служби президента.

Водночас на виплату компенсацій у розмірі 1 тис. гривень саме по знеціненим заощадженням, вкладеним в Ощадний банк СРСР, буде спрямовано з цієї суми лише 87 млн. гривень, зауважує служба.

Для оцінки впливу цієї суми на вирішення проблеми, Головна служба соціально-економічного розвитку наводить наступні дані минулого року.

Реклама:

Так, у 2008 році для отримання компенсації зареєструвалися 12,8 млн. осіб. З них лише половина - 6,4 млн. осіб - отримали належні їм компенсації в межах 1 тис. гривень.

Для того, щоб задовольнити решту вкладників, потрібно від 5,8 до 6,4 млрд. гривень.

Виходячи з цього, в 2009 році компенсацію отримає приблизно кожна сімдесята людина з тих, хто включений до реєстру вкладників.

У зв'язку з цим служба запитує: "По-перше, як вийшло так, що вкладники, які повірили прем'єр-міністру, в черговий раз були обмануті".

"Адже на початку минулого року очільник уряду особисто закликала людей не стояти в чергах на вулиці, оскільки всі отримають гроші. Тепер прийнято рішення, що гроші нададуть у порядку черговості реєстрації. Той, хто дослухався до звернення і не пішов стояти в черзі, не отримає нічого взагалі", - пояснюють в секретаріаті президента.

"По-друге, з 6,4 млн. осіб, які не отримали свої компенсації у 2008 році, гроші отримають лише 87 тисяч. Незрозуміла доля решти людей, що реєструвалися у 2008 році та продовжують реєструватися", - запитують у службі.

За підрахунками секретаріату, "якщо темпи виплат збережуться, то ті вкладники, які отримали свою тисячу у 2008 році, найближчі сімдесят років не отримають нічого - до моменту поки останній зареєстрований не одержить свою тисячу гривень".

"Другий варіант - наприклад, з наступного року від черговості відмовляться і будуть надавати компенсацію всім, хто зареєструвався", - припускають у службі.

"Виникає очевидна соціальна несправедливість щодо тих, хто не отримає нічого ні за 2008, ні за 2009 рік порівняно з тими, хто одержав компенсацію. Крім того, розмір компенсації "на всіх" при таких обсягах передбачених коштів складе 6,8 гривні на особу", - підрахували в секретаріаті.

"Таким чином, обіцянка виплачувати по 1 тис. гривень перетворюється на фарс, який в черговий раз підриває довіру до влади. У ситуації, що склалася, найбільш чесним підходом було б оголошення для 12,9 млн. наших громадян щодо того, на що вони можуть розраховувати в питанні, яке було ключовим у виборчій кампанії провідної політичної сили", - заявляють у службі.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: