"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія готова надати Україні кредит на газ, але лише після Європи

П'ятниця, 29 травня 2009, 16:11

Росія буде брати участь в організації кредиту для України на закупівлю газу, якщо цей процес отримає підтримку Європи.

Про це заявив заступник голови уряду РФ Ігор Сечін, коментуючи в п'ятницю пропозицію, яку прем'єр-міністр РФ Володимир Путін направив голові Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, повідомляє агентство "Интерфакс".

Пропозиція стосується можливості формування міжнародного пулу із залученням фінансових інститутів Європи, повідомив Сечін.

"Якщо наша пропозиція буде прийнята і Європа буде зацікавлена в організації кредитування України, тоді Росія розгляне можливість своєї участі в цьому пулі", - сказав він.

Реклама:

Сечін зазначив, що, за розрахунками фахівців, кредит для України є необхідним у розмірі 4,2 млрд. доларів і повинен бути спрямований на придбання 19,5 млрд. кубометрів м газу для закачування у підземні сховища.

Він нагадав, що "Газпром" пропонував "Нафтогазові України" аванс щодо транзитних платежів до Європи і по цій схемі Україна мала б можливість оплачувати закупівлі російського газу.

"Але наразі ризики "Газпрому" щодо реалізації цієї схеми значно зростають", - підкреслив Сечін.

За його словами, "Газпром" уже проавансував транзит газу до лютого 2010 року на суму 2,150 млрд. доларів.

"Продовження цієї схеми спричинить додаткові ризики", - сказав Сечін.

Ризики, відзначив він, пов'язані з тим, що про неприпустимість авансування заявив президент України Віктор Ющенко і, у разі ухвалення урядом України відповідної постанови, він оскаржить дії Кабінету міністрів, в тому числі в Конституційному суді країни.

Другим фактором ризику є положення підписаної 23 березня в Брюсселі декларації, що передбачає можливість зміни управління ГТС України та її тарифної політики.

Обговорення питання організації міжнародного пулу продовжується, сказав Сечін.

При цьому віце-прем'єр додав, що пропозицію Росії вже підтримав прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, запропонувавши обговорити його на одному з найближчих самітів Євросоюзу.

Крім того, ряд європейських компаній висловив готовність обговорити свою участь - таких, як Eni, Gaz de France, Е.on.

Говорячи про терміни вирішення проблеми, Сечін нагадав, що в попередні роки Україна починала закачувати газ в свої сховища в квітні.

"Сьогодні, на кінець травня, ця робота ще не розпочалася, тому чим швидше почнеться закачування (газу до ПСГ України), тим більша стабільність буде для забезпечення транзиту газу до Європи взимку", - підкреслив віце-прем'єр.

Сечін зазначив, що звернення російської сторони засновано на інформації про поточний стан співпраці з Україною, а також у зв'язку зі зверненням уряду України та "Нафтогазу" з метою придбання необхідного обсягу природного газу для закачування в підземні сховища.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!