Рада висловила зауваження щодо маркування продуктів з ГМО

П'ятниця, 29 травня 2009, 15:40

Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) Верховної ради вважає, що ідея про обов'язкове інформування населення щодо наявності у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО) заслуговує на підтримку.

Про це йдеться у висновку ГНЕУ, текст якого розміщений на парламентському  веб-сайті .

Разом з тим до відповідного законопроекту були висловлені зауваження.

Як відомо, відповідно до законопроекту №4437 від 5 травня 2009 року вносяться зміни до ст. 38 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" в частині доповнення списку вимог до етикетування харчових продуктів, невиконання яких передбачає заборону обороту харчового продукту на території України.

Реклама:

А саме - у переліку інформації, яка повинна міститися на етикетці, доданий пункт щодо маркування на предмет наявності або відсутності в харчових продуктах ГМО.

Зокрема, пропонується інформувати споживачів про наявність або відсутність у харчових продуктах ГМО шляхом нанесення на етикетку продукту написи "З ГМО" або "Без ГМО" відповідно.

Таким чином, експерти ГНЕУ вважають, що за результатами розгляду в першому читанні проект закону може бути прийнятий за основу з урахуванням зауважень і пропозицій.

Зокрема, пропонується норму Закону викласти в такій редакції: "Дія цього Закону не поширюється на тютюн і тютюнові вироби та спеціальні вимоги до харчових продуктів, пов'язані з наявністю у них генетично модифікованих організмів чи їх компонентів, що є предметом регулювання спеціального законодавства, а також на харчові продукти, вироблені для особистого споживання, крім вимог до етикетування харчових продуктів про наявність або відсутність у них генетично модифікованих організмів".

При цьому в ГНЕУ запропонували в назві законопроекту зняти посилання на конкретну статтю Закону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: