В Нацбанку звітують про зростання валютних резервів

П'ятниця, 29 травня 2009, 14:03

Міжнародні резерви Національного банку України (НБУ) до 29 травня досягли 27,81 млрд. доларів, збільшившись з початку місяця на 13,5%, або на 3,315 млрд. доларів.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Травень став першим місяцем у поточному році, коли валютні резерви не зменшилися, а збільшилися. Багато в чому це пов'язано з надходженням коштів від Міжнародного валютного фонду. Але, разом з тим, з 18 травня Нацбанк відновив поповнення резервів за рахунок купівлі надлишкової пропозиції валюти на міжбанківському ринку", - сказав він.

За даними Литвицького, у травні НБУ купив близько 132 млн. доларів.

Реклама:

Керівник групи радників голови НБУ вважає, що в найближчий місяць обсяг валютних резервів може перевищити 30 млрд. доларів.

"Є висока ймовірність того, що ми в першому півріччі можемо перетнути рівень 30 млрд. доларів по валютних резервах", - сказав він.

За словами Литвицького, зростання міжнародних резервів сприяє зниження попиту на валюту з боку населення та покращення тенденцій в платіжному балансі.

"Населення відновлює довіру до банківської системи - українці зараз більше продають валюту, ніж купують, розворот тренду в той бік очевидний. Думаю, буде і сезонний внесок у цей процес", - сказав він.

Експерт пояснив, що помірне зміцнення гривні й ослаблення інфляційної динаміки стали важливими факторами зменшення відтоку депозитів з банківської системи та їх подальшої конвертації у валюту.

"Перспектива мати в літні місяці зростання споживчої інфляції менше 1% на місяць знаходитися в зоні досяжності. Це також підвищить попит на гривню", - додав він.

Щодо платіжного балансу радник голови НБУ зазначив, що валютні надходження від експорту будуть все більше перевищувати попит на валюту з боку імпорту.

"По притоку валюти від експорту та динаміці попиту на неї з боку імпорту в останні місяці ми бачимо, що наш платіжний баланс може вийти на невеликий профіцит швидше, ніж багато хто очікував. Імпорт буде падати більш швидкими темпами", - сказав Литвицький.

Говорячи про перспективу фінансового рахунку, він відзначив, що тенденція до зниження відтоку наявної валюти з банків буде наростати.

Керівник групи радників також нагадав, що у квітні зафіксовано зростання притоку прямих іноземних інвестицій: цей процес може зберегтися.

При цьому він зазначив, що адміністративні заходи Нацбанку з регулювання ситуації на валютному ринку є тимчасовими.

"Ці заходи тимчасові. Якщо ринки будуть давати переконливі сигнали про необхідність внесення коректив у політику, то Нацбанк буде своєчасно реагувати на них", - сказав він.

Крім того, за словами радника голови НБУ, існує потенціал скорочення попиту на валюту у зв'язку з реструктуризацією зовнішніх зобов'язань українськими банками та компаніями.

"Якщо процес реструктуризації валютних зобов'язань посилиться або хоча б збережеться на поточному рівні, то певна частина валютного пропозиції буде вивільнені", - підкреслив Литвицький.

Він також нагадав, що програма капіталізації українських банків за участю держави передбачає вкладення певних коштів іноземними інвесторами, що також вплине на збільшення розміру валютних резервів.

Говорячи про перспективи кінця поточного року, Литвицький відзначив, що на динаміці валютних резервів може позитивно позначитися очікуване поновлення приватизаційних процесів у країні і кредитне співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями.

Крім того, за його словами, політичний цикл в Україні може залучити певні валютні кошти в країну.

"Незважаючи на очікувані платежі, ми можемо завершити грудень з валютними резервами на рівні початку року", - резюмував Литвицький.

Як повідомлялося, до 2009 року міжнародні резерви НБУ становили 31,543 млрд. доларів, зменшившись за 2008 рік на 2,8%, або 918,8 млн. доларів: історичний максимум був зафіксований за підсумками серпня 2008 року - 38,063 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!