Ющенко знову критикує "газові" угоди з Росією

П'ятниця, 29 травня 2009, 09:33

Президент Віктор Ющенко вважає, що Росії і Україні в газових відносинах слід відкинути політичні амбіції і відновити переговори про ринкові принципи поставок та транзиту газу.

Про це він заявив в інтерв'ю, опублікованому в п'ятницю в "Незалежній газеті", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Потрібно, нарешті, обговорити ринкову ціну на російський газ і ринкові принципи формування транзитної політики", - сказав він.

"Проблема в тому, що газову війну програли і Україна, і Росія. Але є ще і третя сторона - Євросоюз, якому підписані в січні українсько-російські газові угоди аж ніяк не дали впевненості в тому, що конфлікт вирішений і більше не повториться. Ми не змогли зробити головного - довести Європі, що Україна і Росія можуть самостійно і ефективно вирішити проблеми, що виникають, і є надійними партнерами для третіх країн", - відзначив голова держави.

Ющенко наголошує, що у Росії і України "ніколи не було таких розбалансованих газових відносин, як зараз".

Він нагадує, що ще в 2000 році пропонував російській стороні підписати базовий договір у сфері постачання та транзиту газу. На думку голови української держави, на той момент така угода була єдиним способом цивілізованого переходу до ринкових відносин у газовій сфері.

Президент зазначає, що влітку 2008 року голови урядів Росії та України передбачали синхронний перехід до ринкової ціни на газ і на послуги із транзиту.

"Але в грудні російська сторона відмовилася від цього принципу. Принаймні так ситуація сприймається в Україні, хоча, звичайно, є багато нюансів, які взимку Юлія Тимошенко і Володимир Путін обговорювали віч-на-віч", - сказав Ющенко.

За його словами, ці домовленості "ймовірно, стали певною мірою базою для подальшої побудови відносин у газовій сфері".

Президент наголошує, що в січні, коли останню газову кризу було врегульовано сторонами, "були прийняті рішення, які для мене неприйнятні ні з політичної, ні з економічної точки зору".

"Наслідки цієї невизначеності небезпечні для економічних інтересів не тільки України, але і Росії, і Європи. Так серйозна політика в сфері газових відносин не будується", - наголошує президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!