Євросоюз має обговорити з Росією питання транзиту газу через Україну

Четвер, 28 травня 2009, 16:21

Прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі має намір вимагати, щоб Європейський Союз спільно з Росією вирішував проблему транзиту газу через територію України.

Він заявив, що має намір домагатися, щоб ця пропозиція була розглянута на наступній сесії Європейської ради на рівні глав держав та урядів, повідомляє агентство "Интерфакс".

Берлусконі відзначив, що Україна наразі знаходиться в жахливих економічних умовах "і тому не може гарантувати оплату поставок газу з Росії".

"Ідеться приблизно про 5 млрд. євро, і тому Росія звернулася до Європи з проханням розділити витрати навпіл. На наступній сесії Європейської ради на рівні глав держав і урядів я представлю цю пропозицію Росії, щоб ЄС взявся за вирішення проблеми, яка стосується багатьох країн у Європі, в тому числі і західноєвропейських", - сказав Берлусконі.

Реклама:

Як відомо, раніше "Газпром" висловив сподівання, що ЄС не усунувся від подолання можливих труднощів з транзитом газу через Україну.

За даними російського газового концерну, тяжкий фінансовий стан "Нафтогазу України" погрожує здатності України оплачувати поставки російського газу.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер висловлював побоювання, що "Нафтогаз України" не зможе своєчасно оплатити поставки російського газу до Україну у травні, і не виключив можливості переходу на систему 100% передоплати.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан заявляє, що уряд докладе всіх зусиль для забезпечення своєчасних розрахунків НАК "Нафтогаз України" за природний газ, що поставляється в травні.

Виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський теж упевнений, що НАК "Нафтогаз України" своєчасно і в повному обсязі сплатить природний газ, отриманий у травні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!