"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз прагне посилити контроль над банками

Четвер, 28 травня 2009, 13:39

Регулюючі органи Євросоюзу можуть отримати повноваження на скасування рішень банківських регуляторів країн, що входять до ЄС.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету The New York Times.

ЄС прагне посилити банківське регулювання, щоб у майбутньому уникнути помилок, які стали причиною кредитної кризи.

Пропозиції, що опублiкованi Єврокомісією в середу, припускають, що нові європейські регулятори отримають право втручатися в суперечки і врегульовувати їх в тому випадку, якщо національні регулятори не можуть досягти угоди з питання контролю фінансових інститутів, що здійснюють діяльність в різних країнах.

"Консенсус щодо питання фінансового регулювання буде досягнуто зараз або ніколи, - заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. - Я думаю, ми зробимо це".

Пропозиція Єврокомісії, імовірно, не буде підтримана Великобританією. Позиція цієї країни полягає в тому, що країни, змушені власними силами фінансувати порятунок банків, повинні мати право на прийняття остаточного рішення з усіх питань.

Представник уряду Великобританії заявив у середу, що "події останніх 18 місяців посилили необхідність більш серйозної взаємодії регуляторів, як на міжнародному рівні, так і всередині ЄС, щоб гарантувати, що проблеми можуть ефективно вирішуватися тоді, коли вони виникають".

Тим не менш він назвав пропозиції ЄС "відправною точкою для подальших обговорень", а також зазначив, що реформи всередині ЄС "повинні бути реальними, практичними і відповідати підходам, які використовуються в рамках G20".

Плани Єврокомісії припускають створення Європейської ради з системним ризикам (European Systemic Risk Council), яка може оцінювати інформацію, що стосується стабільності фінансової системи.

Передбачається, що членами ради цього органу стануть представники центробанків країн ЄС, головою - президент Європейського центрального банку, а віце-президентом - представники 11 країн ЄС, що не входять до єврозони, серед яких, зокрема, Великобританія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!