ЄС створює нову систему фінансового контролю

Середа, 27 травня 2009, 20:35

Європейський Союз готується переглянути систему фінансового моніторингу на тлі втрати 1,5 трлн. доларів у банках і страхових компаніях по всьому світу.

Так, ЄС пропонує використовувати нові агенції для спостереження за економічними ризиками та гармонізації діяльності банківських структур на території ЄС, повідомляє агентство Bloomberg.

Європейська комісія, вищий виконавчий орган Євросоюзу, закликає нове агентство в своєму складі виробити загальні правила регулювання діяльності банків.

Інший орган, під керівництвом Європейського Центрального банку, як передбачається, займеться моніторингом ризиків у всій економіці ЄС.

Реклама:

Передбачається, що агенства будуть мати мати право виробляти норми і правила для таких кредиторів, як Barclays Plc і Banco Santander SA.

Нові агенства будуть також спостерігати за роботою рейтингових компаній, включаючи Standard & Poor's і Moody's.

"Якщо ми не можемо реформувати фінансовий сектор зараз, коли ми зможемо? Або зараз, або ніколи", - заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

План по створенню нових регуляторів повинен бути підтриманий лідерами європейських країн на саміті Євросоюзу в наступному місяці і буде обговорюватися до 15 липня.

Законопроект з цього приводу, як очікується, буде прийнято Європарламентом у другій половині року. Його повинні схвалити уряди європейських країн.

Як відомо, у березні профільний комітет Європарламенту схвалив законопроект про регулювання діяльності рейтингових агентств.

У коментарях до цього документу європейські влади вкрай несхвально відгукнулися про їх ролі в ході фінансової кризи, зокрема про дії, що сприяли буму складних структурованих бондів.

Тепер агентства зобов'яжуть "розкривати інформацію про угоди з клієнтами з питань винагороди та забезпечити ротацію аналітиків для підвищення об'єктивності оцінок".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: