НБУ запропонував три перші банки на рекапіталізацію

Середа, 27 травня 2009, 18:17

Національний банк України (НБУ) пропонує провести перші операції щодо рекапіталізації з "Родовід Банком", Укргазбанком та банком "Київ".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в уряді.

"Перші три банки на рекапіталізацію - "Родовід", "Київ", Укргазбанк", - сказав співрозмовник агентства.

Разом з тим, за його словами, цей перелік поки не є остаточним: його повинна затвердити експертно-аналітична рада з питань участі держави в капіталізації банків.

Реклама:

У "Родовід Банку" і банку "Київ" вже працюють тимчасові адміністратори НБУ, тоді як в Укргазбанку - лише куратор центрального банку.

Серед цих кредитно-фінансових установ найбільшим за розміром загальних активів на 1 квітня був Укргазбанк, який займав за цим показником 17-е місце (12,496 млрд. гривень) серед 182 діючих у країні кредитно-фінансових установ.

"Родовід Банк" і банк "Київ" за розміром активів були до початку квітня, відповідно, на 20 і 40 місцях з активами 10,988 млрд. гривень і 4,262 млрд. гривень.

Статутний капітал Укргазбанку на 1 квітня становив 700 млн. гривень, "Родовід Банку" - 435 млн. гривень, банку "Київ" - 225 млн. гривень.

Як повідомлялося, у середу ввечері очікується прийняття остаточного рішення щодо рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів перших трьох українських банків.

Для рекапіталізації банків у державному бюджеті України на 2009 рік передбачене виділення 44 млрд. гривень.

У квітні 2009 року був визначений перелік з семи банків, капітал яких планувалося збільшити за підтримки держави.

Очікувалося, що частка держави після рекапіталізації складе в "Родовід Банку", Укрпромбанку та банку "Київ" складе 99%, у банку "Надра" - 91,8%, в Імексбанку та Укргазбанку - 75% +1 акція.

У відношенні банку "Фінанси та Кредит" на той момент йшла дискусія по питанню частки держави.

У травні стало відомо, що акціонери Імексбанку в ході капіталізації за рахунок бюджетних коштів готові передати державі лише близько 39% акцій, а акціонери банку "Фінанси та Кредит" - близько 50%, тоді як уряд претендує на частку не менше 60% +1 акція.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!