Уряд затвердить рекапіталізацію перших трьох банків

Середа, 27 травня 2009, 16:53

Кабінет міністрів має затвердити у середу рішення щодо рекапіталізації 3 банків.

Про це заявив голова Нацбанку України Володимир Стельмах під час зустрічі з президентом Віктором Ющенко, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, вирішення питання про рекапіталізацію інших банків потребує додаткових консультацій щодо форми і обсягів участі держави.

У свою чергу, Ющенко поставив вимогу надати вичерпну інформацію про те, в який спосіб йде виконання зобов'язань щодо власної докапіталізації іншими банками та яких заходів впливу вживає Національний банк для недопущення збільшення кількості проблемних банків внаслідок нестачі капіталу.

Реклама:

Крім того, було обговорено питання дотримання платіжного календаря, відповідно до якого прогнозуються обсяги відпливу валюти з країни.

Глава держави звернув увагу Стельмаха на недотримання прогнозних показників внаслідок значного погашення банками своїх зовнішніх зобов'язань, однак у цілому висловив задоволення показниками платіжного балансу країни.

Відповідно до останніх даних НБУ, негативне сальдо рахунку поточних операцій за квітень становило лише 70 млн. доларів, у той час як у квітні минулого року воно становило майже 2 млрд. доларів.

Це означає, що основні причини, які спричиняли коливання на валютному ринку, усунуто, упевнений він.

Також було обговорено питання необхідності змін до постанов №107 і №109 Національного банку, якими було змінено механізм обрахунку валютної позиції банків та які викликали значне занепокоєння банків з іноземним капіталом і Міжнародного валютного фонду.

Голова НБУ запевнив, що протягом 10 днів ним будуть проведені відповідні консультації та прийнято рішення, яке дозволить зняти напругу.

Крім того, Ющенко повідомив, що ним розглянуто проект закону щодо посилення незалежності Національного банку.

Він погодився внести цей законопроект на розгляд до Верховної ради наступного тижня після доопрацювання службами Секретаріату президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!