Валютні аукціони заощадили резерви НБУ

Середа, 27 травня 2009, 08:44

На валютних аукціонах для потреб позичальників-фізичних осіб Національний банк (НБУ) продав банкам 630 мільйонів доларів.

Три місяці тому Національний банк почав систематично проводити цільові аукціони, на яких продавав банкам іноземну валюту за пільговим курсом під погашення валютних кредитів позичальників-фізичних осіб, пише видання "Дело".

За три місяці на ці цілі НБУ витратив 629,7 мільйона доларів.
Навіть найбільш запеклі критики Нацбанку визнають, що це був найвдалыший хід регулятора з моменту ескалації фінансової кризи.

Подібні валютні аукціони допомогли Нацбанку істотно заощадити міжнародні резерви. Нагадаємо, у лютому регулятор продав на міжбанку на 1,77 мільярда доларів більше, ніж купив, у березні цей показник знизився до 1,07 мільярда, у квітні - до 0,95 мільярда доларів.

У травні ситуація змінилася - пропозиція доларів на ринку перевищила попит, і тільки за період з 18 до 22 травня НБУ викупив близько 160 мільйонів доларів.

Не останню роль в таких тенденціях зіграла продаж Нацбанком іноземної валюти на потреби позичальників-фізичних осіб.

Реклама:

"Безумовно, валютні аукціони знизили попит на валюту з боку населення. Це призвело до стабілізації валютного ринку і зміцнення курсу гривні. Такий крок дозволив Нацбанку скоротити валютні інтервенції і темпи витрачання міжнародних резервів Нацбанку", - пояснює економіст інвесткомпанії Concorde Capital Андрій Пархоменко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!