Неповернення за іпотечними кредитами можуть сягнути 100%

Понеділок, 25 травня 2009, 16:26
 

Якщо іпотечний мораторій буде запроваджено, то неповернення за кредитами досягнуть 100%.

Таку думку висловили експерти в коментарі газеті "Дело".

На думку фінансистів, реалізація на практиці нового закону позбавить банки можливості для стягнення іпотечних застав. Тепер для того, щоб не бути виселеним з квартири, позичальникові потрібно буде тільки прописатися в ній.

Що стосується судів, вони в переважній більшості випадків будуть ухвалювати рішення на користь позичальників, пише видання.

Реклама:

Експерти упевнені - реалізація закону №3459-1  призведе до стрімкого зростання проблемних позик в іпотечному портфелі.

Якщо на сьогоднішній день питома вага кредитів, по яких зафіксовані неповернення і зриви термінів погашення, досягає 20-25% всієї української іпотеки, тільки по 4-5% позик почата процедура стягнення застав, то у випадку застосування цього закону вона може досягти 100%.

Банкіри стверджують - на даний момент іпотечні кредити виплачуються населенням найгірше. На їхню думку, це пов'язано з тим, що банкам украй складно виселити клієнта з власної квартири, і позичальник розуміє це. А запровадження іпотечного мораторію призведе до того, що позичальники взагалі перестануть виплачувати іпотеку.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в остаточному читанні закон №3459-1 . У документі мова йде про те, що на період виходу економіки України з фінансової кризи вводиться мораторій на придбання заставоутримувачем або іпотекотримачем права на стягнення застави або іпотеки, якщо предметом застави є житлова нерухомість, у якій постійно проживають громадяни.

Мораторій є тимчасовим і буде знятий після закінчення кризи в терміни. Це закон має підписати президент України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: