"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки не погоджуються з мораторієм на відчуження заставного майна

Понеділок, 25 травня 2009, 14:35
 

Асоціація українських банків (АУБ) заявляє свою категоричну незгоду з прийняттям законe "Про захист майнових прав громадян в період виходу економіки України із стану фінансової кризи" без врахування реального фінансового та майнового стану позичальників.

Про це повідомляється в прес-релізі асоціації

АУБ розцінює таке рішення як свідомі дії фракцій БЮТ, КПУ, "Блоку Литвина" та НУНС (частково), спрямовані на підрив банківської системи України.

"Автори законопроекту, народні депутати України Семинога А.І., Шершун М.Х., Даниленко В.А., декларуючи за його мету соціальний захист громадян, насправді демонструють абсолютне нерозуміння самої суті функціонування банківської системи як балансу інтересів усіх її учасників, у тому числі вкладників та інших клієнтів, що мають поточні рахунки у банках", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

Відповідно до повідомлення, реальними наслідками від прийняття закону будуть:

-          для позичальників - це захист, перш за все, недобросовісних позичальників. Добросовісний же позичальник опинився у неоднозначній ситуації: цим Законом його законопослушність оцінена народними депутатами України як непотрібна державі поведінка. Наслідок - зниження рівня погашення кредитів навіть тими позичальниками, що в змозі їх обслуговувати. Але це лише ілюзія соціального захисту - адже штрафні санкції за неповернення кредитів будуть накопичуватися і загальна сума боргу зростатиме;

-          для банків - встановлення мораторію на реалізацію застави у вигляді житла фактично означає, що весь портфель іпотечних кредитів банків на період дії мораторію стає незабезпеченим, що вимагатиме від банків доформування резервів у розмірі наданих кредитів - понад 100 млрд. грн. Власний капітал банків станом на 01.04.2009 року становив 124.5 млрд. грн. Додаткове створення резервів призведе не просто до збитків у окремих банків, це фактично означатиме повну декапіталізацію банківської системи;

-          для вкладників та інших клієнтів, що мають поточні рахунки у банках - подальше погіршення платоспроможності банків та зростання загрози неповернення депозитів у встановлені строки;

-          для економіки та бюджету - припинення надходження коштів до бюджету, затримки у проведенні розрахунків між суб'єктами господарювання, подальше скорочення кредитної підтримки економіки.

"Складається враження, що оскільки кровоносну систему економіки України - банківську систему - не змогла подолати фінансово-економічна криза, відтак цю функцію наразі взяли на себе своїми невиваженими та непрофесійними рішеннями народні депутати", - зазначають в АУБ.

Асоціація українських банків акцентує увагу на недопустимості введення закону у прийнятій редакції і звертається до президента з проханням накласти вето на Закон України "Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: