НБУ розпочав ліквідацію банку "Причорномор'я"

Понеділок, 25 травня 2009, 10:31

У понеділок Нацбанк починає першу з початку фінансової кризи ліквідацію в банківському секторі.

Відмова акціонерів банку "Причорномор'я" від нарощування капіталу змусила НБУ позбавити банк ліцензії і приступити до його ліквідації. Виплачувати 129 млн. грн. вкладів населення буде Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, пише видання "Комерсант-Україна".

Банкіри попереджають, що за "Причорномор'ям" підійде черга на ліквідацію інших проблемних банків.

У п'ятницю в листі НБУ повідомив, що постановою № 305 відкликав з 25 травня ліцензію банку "Причорномор'я", в якому з 2 лютого працювала тимчасова адміністрація, і ініціював процедуру його ліквідації.

"У "Причорномор'я" дуже великі проблеми з платоспроможністю, а інвестора їм знайти не вдалося. Тому вирішили його ліквідувати, - пояснив виконавчий директор з банківського нагляду НБУ, голова адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Василь Пасічник .- З поверненням всіх вкладів впорається фонд. Хоча у "Причорномор'я" є активи - кошти від їхнього продажу будуть повернуті вкладникам".

За даними НБУ, до 1 квітня портфель депозитів фізичних осіб банку склав 134,21 млн. грн., юридичних - 15,15 млн. грн., інших банків - 5,65 млн. грн.

Висновок про те, що "Причорномор'я" не підлягає відновленню без допомоги інвесторів, було подано до Нацбанку ще 3 березня, сказав тимчасовий адміністратор "Причорномор'я" Юрій Шевцов.

"Після того як інвестора не було знайдено, а нинішні акціонери відмовилися збільшувати капітал, було вирішено ліквідувати банк.

Зобов'язання перед фізичними особами становлять 137 млн. грн., з яких 129 млн. грн. - вклади до 150 тис. грн. Ще 18 млн. грн. - зобов'язання перед юрособами, - розповів Шевцов.- Активів у банку майже немає. Є приміщення в Миколаєві балансовою вартістю 7 млн. грн. За рахунок цих коштів та активів, які банк продасть як заставу, ми віддамо кошти вкладникам".

Дніпропетровський банк "Причорномор'я" створений 1993 року. До квітня 2009 року у нього не було акціонерів з часткою понад 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!