Експерт побачив початок кінця кризи

Субота, 23 травня 2009, 10:03

В Україні присутні ознаки завершення економічного спаду.

Про це заявив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня".

"Є дані з усіх галузей господарства: спад у промисловості та будівництві припинився у січні. Це чітко видно, якщо порівняти обсяг продукції цих галузей наростаючим підсумком за січень-квітень нинішнього року з таким само періодом минулого року. Видно, як місяць у місяць рівень спаду зменшується. А сільське господарство взагалі зростає", - повідомив він.

Динаміка інших галузей, за словами Пасхавера, не є такою однозначною. Проте загалом можна сказати, що в реальному секторі наростають ознаки припинення спаду, а у фінансовому - ознаки гальмування спаду, відзначає він.

Реклама:

"Нині - перехідний період. Не можу впевнено сказати, що криза скінчилася. Можливо, це ще не припинення спаду, а "тераса" на шляху. Питання про те, чи будуть рецидиви кризи, пов'язані з дуже багатьма обставинами - внутрішніми та зовнішніми. Та саме внутрішні сили демонструють, що спад долається. У тому сенсі, що більшість суб'єктів економіки адаптувалися", - констатував учений.

За його словами, Україна сильно залежить від зовнішніх чинників, і ніхто не може гарантувати, що не буде рецидивів кризи, оскільки ціни на експортні продукти падають.

"Тенденція до стабілізації економіки ще не досить стійка. Тим важливіше підвищити її стійкість цілеспрямованою державною політикою", - наголосив Пасхавер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: