"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газові угоди з Росією будуть катастрофічними - Бойко

П'ятниця, 22 травня 2009, 20:22

Народний депутат від Партії регіонів Юрій Бойко звинувачує уряд у спробах приховати "катастрофічні наслідки" для України газових угод з Росією.

Про це ідеться у його заяві, розповсюдженій прес-службою депутата, повідомляє агентство "УНІАН".

"Прикрашати реальний стан справ в економіці - фірмовий стиль команди Юлії Тимошенко. Зокрема, сьогоднішня заява віце-прем`єра Олександра Турчинова є незграбною спробою приховати катастрофічні наслідки січневих газових угод для українського народу", - підкреслив депутат.

За його словами, "незаперечним залишається той факт, що за 4 місяці 2009 року на внутрішньому ринку України було реалізовано близько 20 млрд. кубометрів газу і при цьому виручених коштів ледве вистачило, щоб розрахуватися з "Газпромом" за поставлені ним 5 млрд. кубометрів". "Свідчення цьому - той факт, що з останнього платежу в розмірі 650 мільйонів доларів, проведеного на початку травня, 400 мільйонів доларів було одержано як аванс від "Газпрому" за транзит в останні місяці цього року, а ще 130 мільйонів - як черговий кредит українських державних банків. Таким чином, після підписання газових угод від 19 січня Україна фактично доплачує російській стороні за одержуваний від неї природний газ", - стверджує Бойко.

Реклама:

Крім того, за його словами, "незаперечним є той факт, що в НАК "Нафтогаз України" геть відсутні кошти для закупівлі газу на майбутній опалювальний сезон".

Депутат заявляє, що уряд дотує НАК "Нафтогаз України", але компанія не має коштів на закупівлю газу.

"Накачування" "Нафтогазу України" державними коштами, котрі за останні 6 місяців склали близько 30 млрд. гривень, важко назвати виходом із ситуації, що склалася. Аби приховати від українського народу реальну вартість газу, уряд Тимошенко дотує його через бюджет, тобто за кошти тих же українських платників податків", - наголошує він.

"Порочність цієї практики демонструє нинішня ситуація, коли навіть незважаючи на багатомільярдні дотації, НАК все одно не має коштів на закупівлю імпортного газу на найближчу зиму. Більше того, "Нафтогаз України" вже повністю вибрав кошти, які мав був одержати за транзит газу в 2009 році. Отримання нового авансу від російської сторони тільки продовжить агонію і погіршить становище держкомпанії і країни в цілому", - переконаний Бойко.

На його думку, заява Олександра Турчинова показує, що "уряд не тільки не віддає собі звіт у ситуації, що склалася, а й свідомо намагається її замовчати".

Як повідомлялося, у п'ятницю заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що відсутність в України грошей на закачування природного газу до ПСГ може стати технологічною проблемою.

Пізніше перший віце-прем`єр-міністр України Олександр Турчинов заявив, що фінансовий стан НАК "Нафтогаз України" залишається стабільним, і ніяких передумов до виникнення чергової газової кризи у відносинах з Росією не існує.

За інформацією першого віце-прем`єра, відповідно до фінансової звітності, компанія за перший квартал 2009 року одержала чистий дохід у розмірі 32,1 млрд. гривень, що втричі більше за чистий дохід, одержаний за відповідний період 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: