"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єврокомісія підтримує участь Росії в модернізації української труби

П'ятниця, 22 травня 2009, 18:42

Європейська комісія підтримує участь Росії у модернізації української газотранспортної системи.

Про це заявив на прес-конференції в Хабаровську за підсумками саміту Росія-ЄС президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, повідомляє агентство "УНІАН".

"Ми вітали б участь Росії у цьому процесі. Я був присутній на цій конференції в Брюсселі, я сказав, що ми вітали б участь Росії у цих зусиллях. І наскільки я зрозумів, українські власті також відкриті до такої перспективи", - сказав Баррозу.

У той же час він підкреслив, що у ЄС є можливість будувати відносини з Україною, так само як і у Росії є можливість ведення двосторонніх відносин з іншими партнерами.

Реклама:

Баррозу зазначив, що підготовка декларації про модернізацію української ГТС між ЄС і Україною велася впродовж багатьох років.

"Кілька років тому ми уклали угоду з Україною про технічну співпрацю в області енергетики. 23 березня в Брюсселі пройшла конференція. Вона не була безпосередньо пов`язана з недавньою газовою кризою між Росією і Україною", - сказав президент Єврокомісії.

"Насправді це було результатом багатьох років роботи, в ході якої наші українські партнери намагалися добитися того, щоб з боку Європейського союзу і з боку міжнародних фінансових установ були зроблені зусилля з модернізації їх газотранспортної мережі. І це абсолютно зрозуміло", - підкреслив він.

Як повідомлялося, 23 березня у Брюсселі український уряд, Єврокомісія, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк і Світовий банк підписали Спільну декларацію про модернізацію ГТС України.

Кабінет міністрів України доручив Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" до кінця 2009 року затвердити техніко-економічні обгрунтування і уточнені кошториси для реалізації інвестиційних проектів з модернізації ГТС України.

18 травня міністр енергетики Росії Сергій Шматко заявив, що Росія не приєднуватиметься до декларації України і Євросоюзу про модернізацію української газотранспортної системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: