"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мораторій на відчуження заставної житлової нерухомості спричинить дефолт?

П'ятниця, 22 травня 2009, 15:37

Введення мораторію на відчуження у фізичних осіб житлової нерухомості, що є заставою за кредитами, суперечить нормам Цивільного кодексу України.

Про це ідеться у заяві "Незалежного колекторського агентства" (НКА), розповсюдженій його прес-службою.

У НКА зазначають, що відповідно до статті 526 Цивільного кодексу, "зобов'язання повинно виконуватися належним чином у відповідності з умовами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, які звичайно пред'являються".

"Беручи до уваги зростання проблемних кредитів, введення мораторію може призвести до соціального дефолту населення, оскільки навіть платоспроможні громадяни, усвідомивши відсутність відповідальності за погашення іпотечних кредитів, можуть припинити внесення кредитних платежів", - ідеться у повідомленні.

Реклама:

На думку генерального директора НКА Кирила Ціпрівуза, вступ в силу цього закону призведе до погіршення фінансового стану банків і поставить під сумнів виконання ними своїх зобов'язань по поверненню депозитів фізичним та юридичним особам.

Як повідомлялося, 21 травня Верховна рада запровадила мораторій на відчуження у фізичних осіб нерухомого майна, яке знаходиться в заставі за кредитом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: