Банки: постанова Пенсійного фонду призведе до тінізації економіки

П'ятниця, 22 травня 2009, 11:28

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" вкрай негативно оцінює постанову Пенсійного Фонду України № 12-1 від 7 квітня, що стосується затвердження нового порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати.

Цей документ зареєстрований Міністерством юстиції 30 квітня та розісланий Нацбанком до відома керівництву банків 13 травня, повідомляє прес-служба УКБС.

За оцінками експертів УКБС, ця постанова може спровокувати тотальне сповзання виплат заробітної плати в тіньовий сектор економіки, і в результаті ще більше ускладнити фінансовий стан Пенсійного фонду.

Новий порядок передбачає, що установи банків приймають від страхувальників платіжні доручення на видачу коштів для виплати зарплати, на які нараховуються страхові внески, та здійснюють видачу коштів лише за умови одночасного перерахування відповідних сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати зарплати (в період дії ставки страхових внесків у розмірі 33,2%).

Реклама:

Якщо ж у відповідних розрахункових документах зазначена сума, менша третини від коштів, призначених на виплату зарплати, страхувальник змушений буде кожного разу погоджувати відповідні документи з управлінням пенсійного фонду за місцем реєстрації. Лише після такого погодження банки повинні видати страхувальнику належні йому кошти для виплати зарплатні найманим працівникам.

Вкрай негативними моментами постанови Пенсійного фонду є фактичне спонукання роботодавців до заниження оподаткованого фонду заробітної плати; формування формальних підстав для несвоєчасної виплати зарплати, що може тягнути за собою кримінальну відповідальність керівників підприємств та організацій, зазначають в Асоціації.

Крім цього, зазначені у постанові нововведення перекладають на банківські установи невластиві їм контролюючі функції.

Експерти УКБС наголошують, що дана постанова ні на стадії розробки, ані на стадії прийняття не була узгоджена з професійними об'єднаннями підприємців, не була винесена на громадське обговорення, і не розглядалась Радою підприємців при Кабінеті міністрів, колективним членом якої є Асоціація.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: