Коломойський бореться за акції "Укртатнафти"

П'ятниця, 22 травня 2009, 09:39

Група "Приват" домагається збільшення частки в компанії "Укртатнафта".

Господарський суд Полтавської області зобов'язав менеджмент СП "Укртатнафта" продати 18,3% акцій компанії своїм акціонерам, пише видання "Дело".

Рішення було прийняте за позовом міноритарного акціонера - компанії "Корсан", підконтрольний групі "Приват" Ігоря Коломойського. Зараз вона володіє 1,25% акцій "Укртатнафти".

Пакет у 18,3% спочатку знаходився в руках американської SeaGroup International Inc. і швейцарської АмRuz Trading AG. Акції були викуплені ними при створенні СП в інтересах співзасновників з Татарстану - компанії "Татнєфть" і уряду республікі.

Реклама:

Однако в нинішньому році Вищий госпсуд України визнав купівлю цінних паперів офшору неправомірною. Підставою для рішення стало те, що внесені в рахунок оплати векселя не були погашені компаніями у встановлений законом термін.

У 2007 році, коли судовий розгляд ще тривав, спірний пакет був переданий на зберігання українському співзасновнику "Укртатнафти" - "Нафтогазу України". А кілька місяців тому за позовом "Корсан",за рішенням все того ж госпсуду Полтавської області, 18,3% акцій були передані на рахунки СП.

Таким чином "Приват" домігся контролю над цим пакетом, адже зараз оперативне управління підприємством здійснюють представники саме цієї фінансово-промислової групи.

У четвер керівництво та прес-служба "Укртатнафти" будь-яких роз'яснень про спосіб і терміни продажу акцій не дали. У той же час прес-секретар "Нафтобазу" Валентин Землянський повідомив, що держкомпанія розглядає можливість викупу всіх 18,3% акцій СП. "Нафтобаз" направив на адресу менеджменту "Укртатнафти" звернення, в якому повідомив про своє першочергове право на придбання пакета.

Джерело видання в "Татнєфті" відзначило, що компанія поки не розглядала питання про можливість викупу акцій. Разом з тим право "Нафтобазу" на першочергове придбання пакета в "Татнєфті" назвали "спірним".

"Таке право акціонера передбачено у разі відчуження цінних паперів іншим акціонером. А якщо акції вважаються несплаченими, то їхню долю має вирішувати наглядова рада", - сказав співрозмовник.

На його думку, правильніше було б розподілити акції між усіма акціонерами пропорційно їх частці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: