"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекономіки відлякує інвесторів від шельфа у Чорному морі?

Четвер, 21 травня 2009, 15:00

Ініціатива Міністерства економіки заборонити підписувати угоди про розподіл продукції (УРП) на вивчення та розробку ділянок надр площею більш ніж 1 тис. квадратних кілометрів відлякує потенційних інвесторів від освоєння континентального шельфу Чорного моря на території України.

Така позиція міститься у повідомленні прес-служби компанія "Венко Прикерченська Лтд.".

"Пропозиція Мінекономіки України щодо змін до Закону "Про угоди про розподіл продукції" та заборони вивчення, розробки ділянок надр площею більш ніж 1 тис. квадратних кілометрів відлякає потенційних інвесторів, готових інвестувати у пошук та видобуток нафти та газу на континентальному шельфі Чорного моря", - ідеться у повідомленні.

Зокрема, у компанії зазначають, що обмеження ділянок для розробки та видобутку вуглеводнів на значних глибинах Чорного моря до максимальних 1000 квадратних кілометрів створює бар'єр для необхідних іноземних інвестицій у нафтогазову галузь України.

Реклама:

"Розробка та видобуток вуглеводнів на морських глибинах є дорогим та ризикованим процесом. Вартість однієї свердловини на глибині 2000 м складає близько 70 мільйонів доларів. Слід пам'ятати, що, на відміну від інших країн, де видобуток вуглеводнів на глибинах ведеться вже впродовж багатьох років, на українському континентальному шельфі Чорного моря ще не пробурено жодної свердловини", - зазначають у компанії.

А отже, з погляду світової практики, що існує у нафтогазовій галузі, доцільним було б дозволити інвесторам почати роботи на більших ділянках для того, щоб збільшити їх шанси знайти суттєві запаси вуглеводнів.

"Навряд будь-який іноземний інвестор погодиться при таких обмеженнях інвестувати в освоєння глибоководної частини континентального шельфу Чорного моря. Якщо все ж таки ці зміни Міністерства економіки України будуть прийняті, то замість залучення вкрай необхідних інвестицій у нафтогазову галузь України, уряд може закрити для них двері на довгі роки", - зазначає президент "Венко Прикерченська Лтд." Джим Баун.

Як відомо, "Венко Прикерченська Лтд." є підрозділом Vanco International, дочірньої компанії Vanco Energy, власником і президентом якої є її засновник Джин Ван Дайк.

Компанія займається геологорозвідкою та розробкою нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: