Експерти негативно оцінюють фінансовий стан "Нафтогазу"

Середа, 20 травня 2009, 18:23

Експерти Центру енергетичних досліджень (ЦЕД) негативно оцінюють фінансовий стан Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України".

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на інформацію прес-служби ЦЕД.

Відповідно до повідомлення, щоб оплатити імпорт 5 млрд. кубометрів російського газу в січні-квітні, "Нафтогаз" був змушений продати споживачам 19,65 млрд. кубометрів газу, з яких 14 млрд. - його власні запаси й видобування.

За період з 1 січня по 13 травня 2009 року НАК поставила споживачам 19,65 млрд. кубометрів газу.

Реклама:

Частка імпортного газу становила близько 28% від цього обсягу поставки (близько 5,5 млрд. кубометрів).

Фактичний виторг українського холдингу за січень-травень становив 15,8 млрд. гривень (2,05 млрд. доларів за офіційним курсом), що незначно перевищує витрати на закупівлю імпортного газу (1,58 млрд. доларів).

На думку експертів ЦЕД, коштів, що залишилися в розпорядженні НАК, (близько 470 млн. доларів) недостатньо для оплати газу власного видобування газодобувним підприємствам (понад 200 млн. доларів), закупівлі технологічного газу "Укртрансгазом" (близько 360 млн. доларів).

Крім того, як зазначається в повідомленні, платіжний баланс "Нафтогазу" істотно збільшується рекордно високим рівнем неплатежів споживачів - понад 7 млрд. гривень.

Критично низьким залишається рівень оплати за газ підприємствами комунальної теплоенергетики, неплатежі яких перевищують 60% від вартості поставлених енергоресурсів.

На низькому рівні перебуває оплата поставок газу з боку "Київенергохолдингу" (недоплата - понад 40%), населенням (78,4%), бюджетними організаціями (84,5%), генеруючими компаніями Мінпаливенерго (86,5%).

Зазначається також, що НАК допустив виникнення заборгованості з боку промислових підприємств - за січень-квітень їхній борг, за даними ЦЕД, перевищив 1,4 млрд. гривень (не оплачено 15% поставок).

Найбільшими неплатниками за газ у промисловій групі є підприємства корпорації ІСД - Алчевський меткомбінат, Алчевський коксохім і Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського (заборгованість - близько 400 млн. гривень).

Таке фінансове становище "Нафтогазу" в 2009 році визначається неефективною економічною моделлю його роботи у сфері імпорту газу і його реалізації на території України.

ЦЕД зазначає, що дефіцит коштів НАК, незважаючи на зниження закупівельної вартості імпортного газу у другому кварталі, не дасть змоги держкомпанії провести накопичення запасів газу на наступний опалювальний сезон і може створити значні труднощі з виконанням графіка оплати поточних поставок газу за імпортом.

Єдиним джерелом фінансування дефіциту бюджету "Нафтогазу" у літній період залишаються позики державних банків.

Як повідомлялося, у березні Кабінет міністрів затвердив фінплан "Нафтогазу" на 2009 рік із профіцитом 3,8 млрд. гривень.

Цей профіцит не враховує коштів, необхідних для накачування природного газу в підземні сховища на опалювальний період 2009-2010 років.

18 трвня президент Віктор Ющенко доручив уряду представити новий фінансовий план "Нафтогазу" до 28 травня.

У середу до Верховної ради внесено пропозицію створити за рахунок коштів Державного бюджету стабілізаційний фонд природного газу в підземних сховищах газу і, таким чином, не допустити негативного впливу на фінансово-господарську діяльність НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!