Євросоюз цікавиться пропозиціями Росії у сфері енергетики

Середа, 20 травня 2009, 15:55

В Євросоюзі мають намір розібратися, як пропозиції Росії у сфері енергетики співвідносяться з енергохартією, переговорами про вступ Росії до СОТ, і готові обговорити їх в рамках G8, G20 і енергодіалога РФ-ЄС.

Про це заявив глава представництва Єврокомісії в Москві Марк Франко, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Ми отримали недавні пропозиції з боку Росії щодо нових меж для відносин у сфері енергетики і зараз з цікавістю їх розглядаємо", - сказав він.

"Для нас особливо важливо, який додатковий позитивний ефект можуть принести ці пропозиції, і наскільки вони сумісні з уже існуючими документами, такими, як Енергетична хартія, а також з поточними переговорами, а саме переговорами з приєднання Росії до СОТ і щодо нової рамкової угоди між ЄС і Росією", - відзначив дипломат.

Реклама:

"Як тільки ми ретельно вивчимо ці пропозиції, ми будемо раді обговорити ряд ідей в контексті зустрічей "Групи восьми", "Великої двадцятки", а також енергетичного діалогу ЄС-Росія", - підкреслив Франко.

Раніше постпред Росії при ЄС Володимир Чижов висловив надію, що російські пропозиції про створення нової міжнародно-правової бази в сфері енергетики будуть обговорюватися й у ході саміту РФ-ЄС в Хабаровську.

Як заявляв президент Росії Дмитро Медведєв, Росія неодноразово говорила про проблеми, пов'язані з неврегульованістю низки питань енергобезпеки.

"Ці питання не розв'язав договір щодо Енергетичної хартії та інші документи. Ми ці документи не ратифікували і не вважаємо себе зв'язаними цими рішеннями. І тому наше завдання зараз полягає в тому, щоб забезпечити на майбутнє баланс інтересів країн-виробників енергоресурсів, транзитних країн і споживачів енергоресурсів", - підкреслив президент Росії.

За його словами, "саме на це і направлена російська пропозиція".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: