Нова формула цін на нафтопродукти негативно вплине на український ринок?

Вівторок, 19 травня 2009, 20:32

Запровадження нової формули розрахунку об'єктивних цін на нафтопродукти буде сприяти посиленню впливу цінової нестабільності на світовому ринку нафти на Україну.

Таку думку в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" висловив директор НТЦ "Психея" (Київ) Сергій Сапегін.

Він зазначив, що світові ціни на ринку нафтопродуктів "в значній мірі спекулятивні і схильні до слабкопрогнозованих коливань", і внаслідок впровадження нової формули розрахунку об'єктивних цін ці спекуляції будуть ще більше впливати на ринок України, ніж раніше.

Директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн також вважає, що новий механізм розрахунку об'єктивних цін підсилить зв'язок українського ринку нафтопродуктів зі світовим.

Реклама:

"Тобто, (ринок) буде більш оперативно реагувати на зовнішні зміни як при зростанні, так і при зниженні", - сказав він, додавши, що "це лише теоретично, оскільки ринок продовжує працювати так, як працював і раніше".

У цьому контексті експерт зазначив, що "формула ніяк не може впливати на ціни, так як цей механізм покликаний не встановлювати ціни, а тестувати їх на об'єктивність".

За словами обох експертів, головною відмінністю нової формули є використання при розрахунках світових котирувань нафтопродуктів замість оптових цін українських нафтопереробних заводів (НПЗ), тоді як раніше об'єктивні роздрібні ціни розраховувалися на базі оптових цін на пальне, вироблене українськими НПЗ, а також котирувань Platt's на нафтопродукти на ринках Європи.

"Учасники групи зійшлися на думці, що оскільки українські нафтопродукти виробляються переважно з імпортної нафти і згодом конкурують на ринку з імпортними нафтопродуктами, більш об'єктивно спиратися в розрахунках виключно на котирування світових ринків, як це роблять інші держави", - сказав Куюн.

Зі свого боку, Сапегін скептично оцінює нову методику розрахунку об'єктивних цін.

"Не зрозуміло, як враховуються особливості контрактів, знижки, пов'язані з обсягами закупівлі нафтопродуктів і багато чого іншого. Передбачається облік співвідношення часток імпортованих моторних палив, що надходять на внутрішній ринок з різних джерел, але кожен контракт має свої цінові особливості", - сказав експерт.

На його думку, "в нинішніх умовах рецесії для роздрібної торгівлі нафтопродуктів особливо важливо зберегти обсяги реалізації, зберегти клієнта. Формула ж провокує деяких учасників ринку піднімати ціни. Таким чином, покупець буде йти на АЗС, де ціна нижча".

На думку експерта, нова формула розрахунку найбільше вигідна уряду, що бажає продемонструвати видимість діяльності на паливному ринку.

"Насправді відбувається руйнування ринку, усунення конкуренції з роздрібного, а слідом за ним і оптового паливного ринку. Принаймні, цінова конкуренція як така відходить на другий план", - зазначає він.

Як відомо, роздрібні ціни на нафтопродукти кожної декади розраховує Секретаріат експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Мінпаливенерго.

Нова формула для розрахунків об'єктивних цін буде використовуватися з 20 травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!