"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НБУ побачили покращення ситуації щодо платіжного балансу України

Вівторок, 19 травня 2009, 17:42

Ситуація щодо платіжного балансу покращується на тлі більш високих темпів падіння імпорту, ніж експорту.

Про це на прес-конференції у вівторок заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агенство "Інтерфакс-Україна".

"Попередні дані такі, що в квітні ми, можливо, будемо мати легкий плюс по поточному рахунку. Тобто у нас буде чистий приплив з торговельних операцій. Думаю, в квітні ви побачите і вирівнювання фінансового рахунку", - сказав він.

Разом з тим, радник голови НБУ відзначив, що темпи падіння імпорту можуть сповільнитися на тлі припинення девальвації гривні.

Реклама:

При цьому розширенню попиту на імпорт також буде сприяти можливе зростання економічної активності.

Радник голови НБУ також заявив, що не вважає надмірним посилення гривні до долара, яке спостерігається в останні тижні, оскільки воно відбувається після тривалого девальваційного періоду.

За його оцінкою, поточне посилення гривні не несе загрози для експорту при подальшому поліпшенні інфляційної динаміки.

"Ми за те, щоб не було обвального руху гривні як убік ослаблення, так і у бік посилення", - підкреслив він.

Щодо інфляції керівник групи радників НБУ відзначив, що в період "до глибокої осені" можливе утримання зростання цін на рівні менше 1% щомісяця, хоча офіційний урядовий прогноз інфляції в 2009 році на рівні 9,5% все-таки буде перевищено.

Серед факторів, які несуть ризики для стабільності економіки, Литвицький відзначив державний бюджет, який перегрітий споживацькими цілями.

Крім того, радник голови НБУ висловив думку, що економічні настрої бізнесу можуть погіршитися через проходження гострої фази політичного циклу: наближаються президентські вибори.

Як повідомлялося, у березні 2009 року дефіцит рахунку поточних операцій склав 434 млн. доларів, тоді як у лютому - 1,012 млрд. доларів. У цілому в січні-березні його значення склало 0,882 млрд. доларів.

Від'ємне сальдо рахунку фінансових операцій у січні-березні-2009 склало 4,345 млрд. доларів: у березні - 855 млн. доларів, у лютому - 1,125 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: