Українські вимоги до продуктів не відповідають стандартам СОТ

Вівторок, 19 травня 2009, 15:37

Міжнародна фінансова корпорація (IFC), підрозділ групи Світового банку, передала Україні рекомендації з реформування системи регулювання безпеки харчових продуктів.

Найголовніша рекомендація - скасувати обов'язкову сертифікацію, повідомляє "Німецька хвиля".

Аналітичні данні свідчать, кожен виробник продуктів харчування в Україні перевіряється двадцять разів на рік, при чому ці перевірки часто дублюють одна одну.

Загалом українська система контролю харчової продукції надто розгалужена, погано скоординована, нормативна база застаріла і суперечлива, а обов'язкова сертифікація продуктів харчування неефективна, бо українці все одно споживають багато неякісних товарів, констатує експерт з інвестиційної політики і стимулювання Міжнародної фінансової корпорації Альберто Крісколо.

Реклама:

"Ці стандарти не відповідають вимогам СОТ. Це торгівельні бар'єри інноваційного розвитку, адже для виробника обов'язкова сертифікація - це подвоєння витрат. Також сертифікація дискримінує українського виробника відносно імпортерів", - зауважив Крісколо.

Однак, Україна поки що не буде скасовувати обов'язкову сертифікацію, сказав голова парламентського комітету  з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк.

"Ми не будемо скасовувати так швидко, як нам рекомендують. Ми бачимо, що сьогодні йде в Україну імпорт неякісного м'яса, м'ясних продуктів і риби. Ця продукція не проходить норми та стандарти, де її виробляють, вона потрапляє на наші ринки", - заявив Присяжнюк.

На думку депутата, після скасування обов'язкової сертифікації напливу такої сумнівної продукції  не уникнути.

Однак, за словами Присяжнюка, Україні все ж таки доведеться прислухатися до рекомендацій IFC і з часом їх застосувати. Але це не є питанням найближчої перспективи.

Життя

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!