Гривню стабілізує зовнішньоторговельний баланс?

Вівторок, 19 травня 2009, 11:37

Однією з основних причин подорожчання гривні в травні 2009 року стало поліпшення зовнішньоторговельного сальдо України.

Так вважає голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.

"Катастрофічна різниця торгового балансу в "мінус" 15 млрд. дол. за 2008 рік, що вплинула на обвал валюти в жовтні-грудні, змінилася 9-крантим поліпшенням сальдо в першому кварталі 2009 року (у порівнянні з першим кварталом 2008 року)", - заявив він.

Спасіченко вважає, що найближчим часом зовнішня торгівля і зовсім може вийти в "плюс", що неминуче підстьобне національну валюту. Крім того, зміцнення гривні стане вагомим аргументом для припливу в економіку країни інвестицій з-за кордону, що підтримає її ще в більшій мірі.

"Саме негативні показники зовнішньоторговельного балансу, тобто співвідношення вхідних і вихідних експортно-імпортних грошових потоків стали обгрунтуванням стрімкого падіння курсу української гривні в жовтні-грудні 2008 року", - зазначає експерт.

Показники імпорту в 100 млрд. дол. США за 2008 рік при експорті товарів і послуг лише на 85,6 млрд. сильно ускладнили завдання стримування гривневого обвалу.

"У багатьох інвесторів послаблення національної валюти породило бажання повністю "вийти" з українських активів. Відтік капіталів, у свою чергу, ще більше обвалює гривню", - підкреслює Спасиченко.

Позитивною подією стала публікація макроекономічної статистики за перший квартал 2009 року.

За цей час експорт товарів і послуг "потягнув" на 10,4 млрд. дол., а імпорт лише трохи перевищив його - 10,8 млрд. дол. У підсумку, сальдо склало "мінус" 420 млн. дол. при 3,8 млрд. дол. минулого року.

"Таким чином, тиск з боку торгового балансу на курс вже зараз зведений до мінімуму", - додав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!