Банки США можуть скупити інвестори

Вівторок, 19 травня 2009, 09:14

У банківський сектор США можуть прийти фонди прямих інвестицій, а дрібні банки чекає масова консолідація.

В понеділок закінчується термін подачі заявок на покупку BankUnited Financial, пише видання "Дело".

Флорідському банку з 14,3 млрд. дол. активів та 85 роздрібними відділеннями, на думку влади, "критично не вистачає капіталу".

Очікується, що серед потенційних покупців банку буде консорціум, що складається з фондів прямих інвестицій - Carlyle Group, Blackstone Group і Centerbridge Partners, на чолі з інвестором-мільярдером Уілбуром Россом.

Отримати BankUnited фондам буде непросто - фінансові регулятори США традиційно не вітають поглинання банків небанківськими структурами. Між тим на BankUnited також претендує канадський Toronto-Dominion Bank, у якого в США працюють дві "дочки" - TD Bank і TD Ameritrade Holding.

Можливо, ця заявка буде спільною з Goldman Sachs. Але якщо BankUnited все ж дістанеться фондам прямих інвестицій, це створить важливий прецедент.

Один банківський актив у Росії вже є - 68% акцій флорідского First Bank & Trust. За оцінкою професора бізнес-школи Гарварда Джоша Лернер, фонди прямих інвестицій могли б інвестувати в банки до 450 млрд. дол.

Невеликим банкам пережити кризу самостійно також буде нелегко. За оцінкою інвестбанку Sandler O `Neil, якщо методики стрес-тестів застосувати до 200 найбільшим банкам США (без урахування 19, в яких це було зроблено), їм доведеться поповнювати капітал на 16,2 млрд. дол.

У решти 7700 банків дефіцит капіталу складе ще 7,8 млрд. дол. У сукупності цим банкам потрібно повернути державі 27 млрд. дол., які були інвестовані в них в рамках урядової програми допомоги фінансовому сектору (TARP).

"У якийсь момент розпочнеться масова консолідація, але поки що багато хто намагається залучити стільки капіталу, скільки можуть", - говорить на умовах анонімності один з банкірів.

За прогнозом Sandler O `Neil, в США можуть закритися близько 500 банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: