Рівень доларизації економіки знизився до 30,1%

Понеділок, 18 травня 2009, 20:33

Рівень доларизації економіки України до квітня 2009 року знизився до 30,1% з 30,6% на початку року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на веб-сайт Національного банку (НБУ).

"Певні позитивні зрушення було зафіксовано в динаміці валютної структури депозитів ... Це знайшло відображення і в динаміці показника доларизації, значення якого після зростання в січні з 30,6% до 31,4% у лютому і березні знизилося до 30,1%" , - зазначається в повідомленні.

Як повідомлялося, рівень доларизації економіки України 2008 року зріс з 22,8%.

У повідомленні НБУ також відзначається, що в січні-березні банки продали готівкової іноземної валюти майже на 2,6 млрд. дол. (в еквіваленті) більше, ніж купили.

"Загальний обсяг дефіциту інвалюти на готівковому ринку протягом трьох місяців 2009 року становив 2,6 млрд. дол., що майже втричі більше, ніж за відповідний період минулого року. Курс гривні за операціями з продажу банками готівкових доларів США за січень-березень поточного року знизився на 1,3%", - відзначається в повідомленні.

Втім, згідно з повідомленням, після впровадження цільових валютних аукціонів для задоволення потреб населення обсяг дефіциту готівкової іноземної валюти суттєво зменшився і в березні був у 2,5 раза менше, ніж у лютому.

Загальне негативне сальдо валютних інтервенцій Нацбанку за перший квартал склало 4,418 млрд. дол.: 839,3 млн. дол. було продано на валютних аукціонах, у тому числі 291,4 млн. дол. - на цільових аукціонах.

Операції з продажу валюти Нацбанком призвели до зменшення міжнародних резервів протягом січня-березня на 19,5% - до 25,393 млрд. дол. (в еквіваленті).

У повідомленні також зазначається, що на зменшення міжнародних резервів також позначилося здійснення платежів з погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу на суму 1,072 млрд. дол., у тому числі Кабінетом міністрів - 1,008 млрд. дол., Нацбанком - 63 млн. дол.

Крім того, на скороченні валютних резервів позначилася негативна курсова різниця, яка утворилася в результаті знецінення основних світових валют відносно долара (932 млн. дол.).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: