"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фондові ринки країн, що розвиваються, можуть вирости на 20%?

Понеділок, 18 травня 2009, 16:27
Фондові ринки emerging markets можуть зрости в середньому на 20% в цьому році.

Так вважає віце-голова і головний інвестиційний директор BlackRock Inc. Боб Долл, повідомляє агентство Bloomberg.

Світова економіка в минулі два квартали пройшла найгірший період спаду, і розвинуті країни вже починають відновлюватися, відзначив Долл.

"Якщо прийняти як факт, що дно економічного спаду вже позаду і відновлення розвинених країн вже стартувало, економіки, що розвиваються будуть зростати найбільш швидкими темпами, - вважає Долл. - Рецесія в цих країнах знайшла відображення, головним чином, у небажанні збільшення запасів товарів, тоді як у західних країнах це був крах кредитної сфери".

MSCI Emerging Markets Index виріс на 25% в цьому році, при цьому десять країн, фондові ринки яких продемонстрували найбільш значний стрибок, - це країни emerging markets.

Американський фондовий індекс S&P 500 з початку 2009 року піднявся лише на 2,3%, склавши на закритті ринку в п'ятницю 882,88 пункту.

На думку аналітика, S&P може опуститися з поточних рівнів, перш ніж піднятися до 1000 пунктів до кінця 2009 року. Підйом індикатора в цьому році складе 11%, прогнозує Долл.

"Фондові ринки emerging markets, з огляду на те, що темпи їх зростання перевищують підйом ринків розвинених країн, покажуть стрибок приблизно на 20%, - відзначає Долл. - Деякі ринки, що розвиваються, вже продемонстрували таке або навіть більше зростання".

Відомий інвестор і керуючий Templeton Asset Management Марк Мобіус також прогнозує зростання фондових ринків країн з економікою, що розвивається.

За його словами, ралі на ринку акцій emerging markets може початися в кінці цього року.

Аналітики Credit Suisse за краще вкладення в акції азіатських і латиноамериканських компаній інвестицій в США, Європу і Японію.

Серед країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай) найбільший інтерес для інвесторів представляє Бразилія, економіка якої значною мірою диверсифікована, відзначає Долл.

За словами експерта, Китай також є привабливим, з огляду на реалізацію урядом країни плану стимулювання економіки обсягом 4 трлн. юанів (586 млрд. дол.).

Серед інших emerging markets, які BlackRock вважає найбільш цікавими, - Тайвань, Південна Корея і ПАР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!