Цього року аграрії зібрали лише третину кредитів

Понеділок, 18 травня 2009, 14:12

Сума кредитів, які вдалося залучити аграріям у 2009 році, становить лише трохи більше третини коштів, які агрокомплекс мав у розпорядженні на аналогічну дату 2008 року.

І цих грошей у два рази менше, ніж необхідно, пише газета "Экономические известия".

За даними Мінагрополітики, на які посилається видання, з початку року і за станом на 7 травня сільгосппідприємства залучили 1,484 млрд. гривень кредитних коштів.

Ця сума становить лише 35% до тієї, яку мали аграрії на аналогічну дату минулого року.

Реклама:

Із загального обсягу залучених коштів короткотермінові кредити склали 1083,3 млн. гривень, середньотермінові - 318,8 млн. гривень, довготермінові - 81,9 млн. гривень.

Всього, за даними Мінагро, вдалося отримати позикові кошти 735 підприємствам.

При тому, що фінансове забезпечення істотно скоротилося, витрати на посів, навпаки, збільшилися.

За оцінками учасників ринку, вартість сільгоспробіт у поточному сезоні зросла в середньому на чверть порівняно з витратами 2008 року - 3 тис. гривень на 1 га проти 2,5 тис. гривень минулої посівної.

На засіданні Кабміну минулого тижня з стабілізаційного фонду державного бюджету було розподілено 2,2 млрд. гривень на підтримку АПК, частина з яких були спрямовані на здешевлення кредитних коштів, щоб стимулювати приплив грошей у агрокомплекс.

За словами міністра агрополітики Юрія Мельника, на компенсацію кредитних ставок буде направлено 800 млн. гривень, і ще 150 млн. гривень - на надання кредитів фермерським господарствам.

Всього, за оцінками глави Мінагрополітики, для проведення весняно-польових робіт раніше планувалося залучити 5 млрд. гривень кредитних ресурсів.

Зважаючи на те, що за фактом є лише трохи більше 1,5 млрд. гривень, вийти на планові обсяги навряд чи вдасться до закінчення весняних сільгоспробіт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: