"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметов все ще хоче Ілліча

Понеділок, 18 травня 2009, 13:59

Група "Метінвест" зацікавлена в придбанні металургійного маріупольського комбінату імені Ілліча.

Про це в інтерв'ю "Инвестгазете" повідомив генеральний директор компанії System Capital Management (СКМ) Олег Попов.

"Ілліча" нам не пропонували. Ми колись купили 8% його акцій - нас це підприємство цікавило, та й зараз цей інтерес зберігся. Так, напевно, воно було б дуже цікаве для нашої групи. Але інше питання, наскільки така угода можлива?", - відзначив він.

"Ще кілька років назад Бойко і слухати не хотів будь-які пропозиції про продаж. Сьогодні чутки про те, що Володимир Семенович веде переговори про продаж комбінату, періодично виникають - начебто і з росіянами були переговори, і з глобальними сталевими компаніями. Але ще раз повторюю - нам поки ніхто нічого не пропонував", - сказав Попов.

Реклама:

Він також допустив можливий продаж активів ІСД.

"У них дуже складна ситуація з ліквідністю - я суджу по тому, що тільки нам за вже отриману руду вони винні більше 150 млн. доларів. Будемо працювати над тим, щоб ці борги одержати - робити такі дорогі подарунки ми не готові. Я вже говорив, що одна з наших проблем полягає в тому, що дуже погано розраховуються споживачі наших підприємств, особливо в ГМК. Але проблема вирішувана, будемо відстоювати свої інтереси", - наголосив Попов.

На питання, чи є інвестиція в придбання United Coal одним з етапів процесу виходу СКМ на Нью-Йоркську фондову біржу, Попов сказав, що так її розглядати не варто.

"Ні, так цю покупку розглядати не можна. Ми ж не розглядали покупку Spartan в Англії як етап виходу на Лондонську біржу. Ця інвестиція - ще один крок "Метінвеста" до досягнення стратегічної мети - стати глобальним гравцем на ринку сталі, насамперед - за рахунок вертикальної інтеграції і лідерства по собівартості", - пояснив він.

United Coal є гарне вугілля, таке в Україні не добувають. Разом наші українські й американські шахти забезпечать коксохімічні потужності "Метінвесту" сировиною найвищого рівня. Виходить, наші металургійні заводи одержать кокс більш високої якості. А це означає, що витратна частина виробництва чавуна зменшиться,", - відзначив Попов.

Що стосується виходу на біржу, то за словами Попова, і перед "Метінвестом", і перед ДТЕК стоїть задача бути готовими до IPO.

"Але зараз рішення про виведення якогось з наших холдингів на IPO немає", - додав генеральний директор СКМ.

Як відомо, "Метінвест" поєднує гірничо-металургійні активи СКМ і більшість гірничо-металургійних активів компанії "Смарт-холдинг", і управляється компанією "Метінвест Холдинг".

100% акцій СКМ належить бізнесменові Рінату Ахметову.

ММК ім. Ілліча спеціалізується на виробництві листового прокату, залізорудного агломерату, передільного чавуну, литих і катання слябів, безшовних і зварених труб і газових балонів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!