"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До кінця року економіка не одужає?

Понеділок, 18 травня 2009, 11:46

У 2009 році економіка України продовжуватиме страждати від низького рівня попиту та жорстких кредитних умов до четвертого кварталу.

До кінця року ВВП впаде до "мінус" 7,3%, а вже у 2010 році очікується зростання до "плюс" 2,7%.

Про це ідеться в огляді макроекономічного клімату України, підготовленому аналітиками компанії з управління активами Foyil Securities.

Зниження експорту та скорочення споживання на внутрішньому ринку, погіршене жорсткими кредитними умовами, спричинило падіння ВВП на 8% в четвертому кварталі 2008 року, зазначають аналітики.

Реклама:

У першому кварталі 2009 року в Україні промислове виробництво скоротилося на 30%, об'єми будівництва знизилися на 55%, і вантажообіг скоротився на 38% у січні-березні.

Крім того, гостре урізання заробітної плати та ріст безробіття, що безпосередньо впливає на платоспроможність споживачів, спричинило зниження обсягів роздрібної торгівлі на 15% .

Зниження економічної активності та зменшення обсягів споживацького кредитування послаблюють інфляційний тиск на ціни.

В перші три місяці 2009 року роздрібні ціни виросли на 5,9% проти 9,7% у 2008 році в цей самий період.

Причиною такого сповільнення став менший ріст цін на продукти харчування, що займають 53% в інфляційній корзині.

Зниження темпів росту інфляції також було спричинено спробами НБУ стабілізувати національну валюту протягом першого кварталу 2009 року.

Тим часом знижений попит на експорт обмежив індекс цін виробників на рівні 3,1% в першому кварталі, що в річному обчисленні склало 12,8% проти 31,8% у 2008 році.

"Ми вважаємо, що темп інфляції в подальшому продовжить сповільнення до кінця року, так як ми не очікуємо відродження роздрібного кредитування чи росту реальних доходів. Крім того, влітку відбудеться сезонне падіння цін на споживацькі товари через зниження активності", - говорить директор аналітичного департаменту компанії Агшин Мірзазаде.

"Таким чином, ми прогнозуємо ріст інфляції на 14,7% та індексу цін виробників на 17,8% в 2009 році", - додає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: