Доходів бюджету-2009 вистачить лише на зарплати-пенсії?

Субота, 16 травня 2009, 10:26

Зіставлення доходів з багатьма статтями видатків засвідчило, що доходів бюджету 2009 року вистачає лише на зарплати, пенсії і комунальні платежі.

Про це повідомив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник в інтерв'ю "Зеркало недели".

"На все інше коштів не вистачає. Не рятує навіть компроміс, досягнутий із Міжнародним валютним фондом, - 12 млрд. гривень на покриття дефіциту за рахунок чергового траншу. Крім покриття дефіциту, ще на обслуговування боргів потрібно 31 млрд. грн", - зауважив Пинзеник.

Екс-міністр фінансів зазначив, що проектом бюджету на 2009 рік доходи передбачалися на рівні минулого року, без номінального зростання, проте ситуація погіршилася.

Реклама:

"Нині ми маємо відставання від минулого року по доходах на 5% проти січня-квітня 2008-го", - повідомив він.

При цьому, за словами екс-міністра, вже сьогодні незаплановані доходи від перевищення відрахувань до бюджету від прибутку Національного банку склали 2,5 млрд. грн.

"Цих мільярдів немає в плані. Планувалося 3,9 млрд. грн. на весь рік, тому в квітні Нацбанк мав перерахувати мільярд. А насправді перерахував 3,5 млрд. грн. Звідси - феноменальне в умовах економічного спаду виконання бюджету", - пояснив Пинзеник.

Він додав, що не виконують плану наповнення дохідної частини загального фонду податкова (з урахуванням невідшкодування ПДВ) і митниця, проте є величезне зростання за графою "інші міністерства та відомства".

"Наскільки я розумію, відбувається сплата заборгованості з податків "Нафтогазом України" - і це незважаючи на його незбалансований фінансовий план", - зауважив екс-міністр.

Окрім того, за його словами, нагальною проблемою є загроза монетизації дефіциту.

"Впродовж кількох років заборгованість уряду по ОВДП перед НБУ становила нуль. На початку 2009-го заборгованість уряду НБУ становила 8,7 млрд., нині ця цифра зросла вже до 24 млрд. Тільки за чотири місяці - 16 млрд. грн. монетизованого дефіциту", - повідомив Пинзеник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: