"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд і НБУ рекапіталізують лише два банки?

П'ятниця, 15 травня 2009, 17:47

Рекапіталізації підлягають лише два українські банки - Укрпромбанк і банк "Київ", це ті банки, в яких повністю втрачено капітал.

Про це заявив голова НБУ Володимир Стельмах, перебуваючи з офіційним візитом у Швейцарії в складі делегації на чолі з президентом Віктором Ющенком, пише газета "Дело".

Стосовно інших банків, де передбачено залучення державного капіталу, буде задіяна процедура капіталізації, відзначив голова НБУ.

Він також підкреслив, що в нинішній ситуації щодо зміцнення гривні відсутня спекулятивна складова, і це зміцнення відбувається виключно з об'єктивних причин.

Реклама:

У той же час Стельмах заявив, що переломного поліпшення ситуації в банківській сфері ще не відбулося, однак, значно виріс запас потужності банківської системи України.

Так, наприклад, якщо кілька місяців тому на валютному ринку реалізовувалися Нацбанком 1-2 млрд. доларів, то за останній місяць ця сума склала лише 100 млн. доларів, і ця пропозиція, за словами голови НБУ, не знайшла попиту повною мірою.

Стельмах також заявив, що населення на сьогодні вже не скуповує, а продає валюту, з огляду на посилення гривні.

Говорячи про девальвацію гривні на початку року, голова НБУ відзначив, що 60% девальвації було викликано як стресовим станом населення, яке масово скуповувало валюту, так і політикою комерційних банків в той період.

Як повідомлялося, 17 квітня Кабінет міністрів затвердив перелік з 7 банків для рекапіталізації державою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!