Пинзеник натякає, що Тимошенко вже проїдає гроші з майбутнього

П'ятниця, 15 травня 2009, 16:32

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає небезпечною тенденцію збільшення запозичень, які здійснює Кабмін для поповнення бюджету.

Про це він сказав в інтерв'ю "Газеті по-українськи".

"Коли людина живе в борг, є велика ймовірність, що вона не зможе його повернути. Країна нічим не відрізняється від людини. Якщо дедалі більша частка видатків іде на сплату боргів, це скінчиться погано. Дефіцит бюджету, за моїми оцінками, вже перевищує 10 відсотків. Прості громадяни не розуміють цієї небезпеки. Вважають, що бюджет - це не їхнє. Хоча то гроші платників податків. Люди не думають, що борг країни - їхній борг. А він їхній", - сказав він.

"Це означає, що завтра їм менше платитимуть. Тобто з їхньої кишені йде плата, і чим більше ми платимо за борги, тим менше залишається у громадян України. Це пряме вирахування з кишені кожної людини сьогодні і в майбутньому!", - додав Пинзеник.

Реклама:

Коментуючи наміри уряду оплачувати поставки російського газу за рахунок оплати його транзиту українською територією авансом, Пинзеник зазначив, що "це не вирішення проблем, а відкладання їх на майбутнє".

"Це проїдання грошей із майбутнього. Проблеми загостряться наступного року. Життя у борг за таких його розмірів закінчується погано. Під час кризи 1998-1999 років гривня подешевшала втричі. Й причиною цього було життя в борг. Бо в такій ситуації дедалі більше бюджетних грошей іде на обслуговування боргів", - заявив він.

"А ще врахуйте, що країна мусить здійснити відновлення банківського сектору. І це теж за рахунок нарощування боргів. Тому збільшувати їх по інших напрямках неприпустимо", - додав Пинзеник.

Як відомо, раніше Тимошенко оголосила про намір сплачувати за поставлений у 2009 році російський газ за рахунок оплати Росією транзиту.

У секретаріаті президента заявили, що така схема оплати вже реалізується урядом, попри існування відповідних домовленостей.

За даними секретаріату, Україна вже вичерпала можливі авансові платежі за рахунок транзиту в 2009 році і почала такі платежі за рахунок транзиту в 2010 році.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: