"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія лякає Європу, що буде "як у січні"

Четвер, 14 травня 2009, 13:53

Загроза зриву транзиту газу до Європи з боку України залишається.

Про це на прес-конференції у Москві сказав віце-спікер Державної думи Росії, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, повідомляє агенство "УНІАН".

"Все те, що призвело до зриву транзиту в січні, в України залишилося і це загострюється", - сказав Язєв, зазначивши, що, поки не будуть побудовані нові газопроводи - "Південний потік" і "Північний потік" - Україна матиме монопольне становище в питанні транзиту.

Він зазначив, що внаслідок кризи зростають проблеми в економіці України, що посилює ризики з відключенням газу.

Реклама:

За його словами, Енергетична хартія не має належних механізмів впливу на Україну.

"Якщо стане питання: або газ собі, або транзит, вони виберуть - газ собі, тому я допускаю переривання транзиту", - сказав Язєв.

Він наголосив, що з доброї волі уряду Росії і "Газпрому" Росія не застосує санкції до України за недобір газу, споживання якого передбачене контрактами, для того, щоб створити максимально сприятливі умови для України і таким чином забезпечити енергетичну безпеку Європи.

За його словами, таким чином Росія діє з 1991 року, коли продавала за демпінговими цінами газ Україні.

"Ми платили додатково за безпеку Європи, відпускаючи газ по 40-47 доларів за 1 тис. кубометрів. Росія платить за енергетичну безпеку Європи", - сказав Язєв.

Водночас він висловив здивування рішенням Європейської комісії підписати декларацію з Україною про модернізацію її ГТС, оскільки цим документом передбачається посилити пропускну спроможність ГТС України, і таким чином посилити її роль як монопольної країни - транзитера газу.

"З погляду Європи, посилювати монополізм України і посилювати свою залежність від неї в поставках газу - є абсурдним", - вважає Язєв.

Як відомо, з 7 по 20 січня 2009 року країни Євросоюзу не одержували російський газ, оскільки РФ припинила його транзит через Україну.

Росія в газовій кризі робила винною Україну, звинувачуючи її в крадіжці газу. Україна спростовувала всі звинувачення.

Незважаючи на постійні заяви російських чиновників і експертів про те, що Україна, нібито, краде газ, ніхто в жодних офіційних документах не зафіксував факт і обсяг несанкціонованого відбору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!