У "Нафтогазі" з боргами кажуть про підвищення ціни

Четвер, 14 травня 2009, 09:49

Ситуація у "Нафтогазі України" погіршується - він є одним із найбільших боржників із платежів до державного бюджету, крім того минулого року кредиторська заборгованість компанії зросла більш ніж удвічі.

У "Нафтогазі" заявляють, що причинами зростання заборгованості є, по-перше, борги споживачів, а по-друге, тарифна політика, передає Радіо "Свобода".

Речник "Нафтогазу" Валентин Землянський в інтерв'ю "Свободі" зазначив: "На сьогоднішній день ми маємо значну заборгованість на внутрішньому ринку".

"Перш за все, це підприємства теплокомуненерго, за спожитий імпортований газ для вироблення тепла для населення. А на другому місці - це тарифна політика, яку необхідно переглядати з приводу підвищення ціни, як для тепловиків, так і для населення", - сказав він.

Реклама:

За словами першого заступника керівника секретаріату президента Олександра Шлапака, за минулий рік кредиторська заборгованість "Нафтогазу" зросла більше, ніж удвічі, і на початку цього року вона становила понад 56 млрд. гривень.

До того ж, каже Шлапак, із 1,8 млрд. гривень ПДВ (податку на додану вартість), які "Нафтогаз" сплатив у квітні, 1,3 млрд. гривень є коштами, позиченими у комерційних банків.

У середу Кабінет міністрів вирішив надати компанії розстрочку щодо сплати податку на прибуток за 11 млрд. кубометрів газу, викупленого як борг "РосУкрЕнерго" перед "Газпромом".

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запевнила також, що для населення тарифи на газ підніматися не будуть.

Утім, на думку керівника енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, протекціоністські дії уряду не знімуть проблему.

Допомогти "Нафтогазу", вважає експерт, нині може лише повне реформування газового ринку.

"Потрібні не косметичні заходи, а реформування усього сектору. Це має стосуватися і структур, які видобувають газ, продають і транспортують. Треба змінювати систему самого ринку газу. Треба ухвалювати відповідний закон з урахуванням досвіду та законодавства Євросоюзу. Щоб, насамперед, виключити перехресне субсидіювання та дотування одних споживачів іншими", - каже Саприкін.

Першим кроком до реформування внутрішнього ринку газу, на думку експертів, може стати модернізація української газотранспортної системи (ГТС), декларацію про що українська сторона підписала з міжнародними інституціями.

У Міністерстві закордонних справ України прогнозують, що ця модернізація може розпочатися вже наступного року.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!