Угорщина знайшла "Газпромові" заміну

Середа, 13 травня 2009, 19:12

Угорський трейдер Emfesz, так і не домовившись з "Газпромом" про поставки газу, знайшов нового продавця - німецьку E.On.

Постачальником палива стала угорська "донька" концерну - E.On Foldgaz Trade, пише газета "Дело" з посиланням на представника Emfesz Ігоря Галляса.

Ціни E.On трохи вищі, але це лише альтернатива майбутнім поставкам нового власника Emfesz - швейцарської RosGas, уточнив Галляс.

Звідки RosGas буде брати паливо, він не уточнив.

Реклама:

Представник E.On Foldgaz Trade Іштван Куташ підтвердив, що на "тимчасовій основі" його компанія поставляє зараз газ для Emfesz "за ринковими цінами".

Поставки будуть продовжуватися, поки Emfesz не знайде іншого продавця, додав він, але деталей контракту не уточнив.

Як відомо, проблеми Emfesz з поставками газу почалися в січні. Тоді її основним власником був український підприємець Дмитро Фірташ, а газ до 2008 року поставляла для Emfesz швейцарська RosUkrEnergo (RUE, 50% - у "Газпрому", 45% - у Фірташа).

Але з 1 січня "Газпром" виключив RUE з схеми закупівель середньоазіатського газу. У RUE були запаси в українських підземних сховищах, проте "Нафтогаз України" не допустив її до цих запасів, пояснюючи, що тепер це його паливо.

У підсумку Emfesz майже чотири місяці вибирав газ з транзитної труби. "Газпром" заявляв, що це його паливо і скаржився на трейдера до Угорського енергетичного агентства.

Паралельно йшли переговори про укладання прямого контракту між Emfesz і "Газпромом". Результату вони поки не принесли.

А у травні Emfesz оголосила, що її новий власник - RosGas, і тепер газ вона буде купувати у нього. Підконтрольна Фірташу Mabofi Holding (колишній акціонер Emfesz) заявила, що акції трейдера були продані незаконно і вона буде домагатися перегляду угоди.

Хто стоїть за RosGas, невідомо. Компанія створена в кінці 2008 року, в установчих документах значаться тільки два директора-юриста. З "Газпромом" ця компанія не афільована, заявляють її представники.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!