"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд придумав новий порядок капіталізації банків

Середа, 13 травня 2009, 13:21

Кабінет міністрів затвердив нову редакцію порядку участі держави в капіталізації банків, передбачивши, що держава може капіталізувати банки за умови отримання мінімум 60% +1 акція.

Відповідне рішення закріплене постановою Кабміну, текстом якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

У документі зазначається, що держава може брати участь у капіталізації банку, якщо він є відкритим (публічним) акціонерним товариством і відповідає критеріям системності, які встановлені Національним банком (НБУ).

Крім того, участь держави в капіталі кредитно-фінансової установи можлива при наявності однієї з двох ключових умов.

Згідно з порядком, при капіталізації банків за рахунок бюджетних коштів державі може належати одноосібно не менш ніж 75% акцій плюс одна акція або разом з іншим інвестором, який не є акціонером - не менш як 75% акцій плюс одна акція при частці держави не менш ніж 60 % акцій плюс одна акція.

Другою прийнятною умовою є одноосібне володіння державою не менш як 60% акцій плюс одна акція банку за умови, що інші акціонери передадуть в управління державі таку кількість акцій, що разом з державним пакетом буде становити не менш як 75% акцій плюс одна акція.

Порядком передбачається, що держава надає фінансову допомогу банкам на підставі рішень Кабміну, прийнятих за пропозицією Нацбанку.

Держава бере участь у капіталізації банків шляхом придбання їхніх акцій за рахунок коштів держбюджету, зокрема стабілізаційного фонду, і в обмін на облігації внутрішньої державної позики.

При цьому Нацбанк здійснює викуп облігацій згідно із затвердженим планом Мінфіну капіталізації банку.

Питання участі держави в капіталізації банку може бути ініційоване Нацбанком шляхом подання Мінфіну відповідної пропозиції, яка повинна містити, серед іншого, обсяг, на який необхідно зменшити статутний капітал банку.

У пропозиції також повинен бути зазначений обсяг, на який необхідно збільшити зменшений статутний капітал банку, із зазначенням розміру необхідного мінімального внеску на дату подання пропозиції; інформація про акціонерів, які володіють частиною в статутному капіталі банку (не менш ніж 5%).

Відповідно до порядку Мінфін подає уряду проект рішення про участь держави у капіталізації банку на підставі позитивного висновку експертно-аналітичної ради з питань участі держави в капіталізації банків разом з пропозиціями Нацбанку.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!