"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Неповернення за кредитами можуть зрости на 50%

Середа, 13 травня 2009, 10:36

Згідно із даними НБУ, питома вага проблемних кредитів у загальному кредитному портфелі банківської системи збільшилася в березні з 2,96% до 3,68%.

Експерти вважають ці дані заниженими, називаючи цифри 18-20%, пише видання "Дело".

Прогнози фінансистів песимістичні: до кінця року проблемна заборгованість може збільшитися в кращому разі на 30-35%, в гіршому - на половину.

Найвищі темпи зростання проблемних кредитів у березні-квітні зафіксовані в корпоративному сегменті. За даними фінансистів, на цей момент частка проблемних кредитів у портфелі юросіб складає 20-25%.

Реклама:

Банкіри стверджують, що прохання про продовження виплат частіше подають великі корпорації, ніж представники малого та середнього бізнесу.

Як правило, це металургійні підприємства, підприємства хімічної промисловості, автомобілебудування та будівельної галузі.

Щоб ще більше не погіршити ситуацію з неповерненням, банки вкрай рідко вдаються до штрафних санкцій або підвищення ставок.

Що стосується кредитування приватних клієнтів, тут збереглися колишні темпи приросту проблемних кредитів - від 2 до 7% в місяць.

За словами фінансистів, виплачувати кредити, як правило, відмовляються позичальники, які оформили їх нещодавно (6-9 місяців тому) і виплатили лише незначну частину.

Банкіри вважають, що невиплати кредитів фізичними особами пов'язані не з втратою платоспроможності, а з порушенням платіжної дисципліни, оскільки багато платників розраховують на банкрутство банків.

Так, після появи інформації про введення тимчасової адміністрації в банк, погашення споживчих кредитів знижувалося приблизно на 75-85%.

Експерти відзначають також появу в березні позичальників, які не мають реальних труднощів, але все одно намагаються отримати відстрочку платежів по кредитах.

За словами начальника казначейства банку "Хрещатик" Олексія Козирєва, в середньому по банківській системі близько 15-20% підприємств було відмовлено в реструктуризації позик після того, як перевірки показали, що насправді вони не відчувають нестачі фінансових ресурсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: