"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Довіра до українських банків повертається

Середа, 13 травня 2009, 10:28

У квітні вперше з початку фінансової кризи обсяг депозитів фізичних осіб у банках збільшився.

Чистий приплив депозитів населення минулого місяця становив 1,13 млрд. грн., або 0,6%, і до початку травня загальна сума вкладів фізосіб у комерційних банках становила 192,5 млрд. грн., пише газета "Дело".

При цьому найдинамічніше зростав обсяг гривневих депозитів - за минулий місяць він збільшився на 1,05 млрд. грн., тоді як вклади в іноземній валюті виросли лише на 76 млн. грн. (у гривневому еквіваленті).

У Нацбанку, пише видання, вважають, що чистий приплив 1,1 млрд. грн. депозитів фізосіб за останній місяць свідчить про поступове відновлення довіри з боку населення як до української банківської системи, так і до національної валюти.

Реклама:

У свою чергу учасники ринку відзначають, що довіра населення зросла по відношенню не до всієї банківської системи, а лише до невеликої кількості стабільних банків.

"Квітневий приріст депозитів відбувся завдяки сукупності ряду чинників - тривала стабільність курсу гривні, відсутність поганих новин про український банківський сектор. До того ж майже всі великі банки запустили низку короткострокових депозитних програм і фактично почали безперешкодно видавати депозити на першу вимогу", - говорить аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.

Слова банкіра підтверджує й статистика НБУ - у квітні дефіцит іноземної валюти скоротився порівняно з березнем в 3,4 разу - до 165 млн. доларів (різниця між обсягом проданою і купленою банками інвалюти на готівковому ринку).

На думку експертів, квітневий приплив депозитів фізосіб не є випадковістю і у наступні місяці ця тенденція повинна зберегтися.

Попри позитивну динаміку приросту вкладів населення, загального збільшення депозитної бази в українській банківській системі в квітні досягти ще не вдалося.

Компанії продовжували активно вилучати гроші з банківської системи - обсяг коштів на депозитних рахунках юридичних осіб у квітні скоротився на 2,9 млрд. грн., що майже вдвічі більше березневого показника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!