Податкова теж перевиконала план

Вівторок, 12 травня 2009, 18:05 -

Завдання з наповнення Державного бюджету у січні-квітні 2009 року податковою службою виконано в повному обсязі.

Про це голова Державної податкової адміністрації (ДПА) України Сергій Буряк заявив у вівторок на брифінгу в Кабінеті міністрів, повідомляє прес-служба ДПА.

За його словами, до зведеного бюджету у січні-квітні надійшло більше ніж 50 млрд. гривень, що перевищує минулорічні надходження за аналогічний період на 272 млн. гривень.

Сергій Буряк відзначив, що завдання квітня поточного року зі збору платежів до загального фонду Державного бюджету податковою адміністрацією виконано на 101,9% (6,8 млрд. гривень).

Реклама:

Голова ДПА повідомив, що в повному обсязі забезпечено збір основних бюджетоутворюючих платежів: надходження від ПДВ - 111,5%, акцизного збору - 107%, рентної плати за природний газ і газовий конденсат - 132,8%, з частини прибутку, що вилучається до бюджету - 226,8%, зі збору за спеціальне водокористування - 109,3%.

"Збір за січень-квітень поточного року склав 29 млрд. гривень. Ми додатково до бюджету акумулювали 793,9 млн. гривень", - заявив він.

Буряк повідомив, що до місцевих бюджетів сплачено 18,58 млрд. гривень (приріст 103%).

Також за його словами, в січні-квітні поточного року в сфері оподаткування викрито понад 2 тис. злочинів, що дозволило додатково відшкодувати майже 600 млн. гривень.

Як відзначив голова ДПА, податкова служба планові завдання виконувала ритмічно та щомісячно: у січні завдання перевиконано на 105%, в лютому на 102%, в березні - на 101% і в квітні на 101,9%.

Крім того, Буряк пояснив, що процес адміністрування податків здійснюється за чітким законодавчо встановленим графіком: "Це свого роду математична операція. І якщо ми говоримо, що ПДВ сплачується в останній день місяця, то це значить, що він сплачується 29-30 числа, акциз - 15-16 числа, ПДВ - 29-30. Непрофесійно казати, що протягом місяця неритмічно збираються податки. Адже у кожного податку є свій чітко законодавчо обумовлений термін сплати".

За його словами, податок на прибуток сплачується на 50-й день з кінця кварталу, але в рамках "добрих партнерських відносин" податкова служба домовляється з платником податку про добровільну завчасну сплату частини податку на прибуток.

"Логіка цього процесу є, адже якщо одномоментно протягом одного банківського дня був сплачений податок на прибуток, одразу б виникла проблема з ліквідністю - не вистачило грошей. Ми б порушили не лише логіку фінансову, а й банківські розклади з точки зору ліквідності", - пояснив Буряк.

Як повідомлялося, за словами заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського, протягом січня-квітня 2009 року надходження до загального фонду Державного бюджету склали 48,8 млрд. гривень, а за квітень поточного року - 14,3 млрд. гривень, що становить 109,5 % плану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: