Ющенко наказав Тимошенко розсекретити бюджетну статистику

Вівторок, 12 травня 2009, 15:50

Президент Віктор Ющенко зобов'язав Кабмін відкрити інформацію про ситуацію в бюджетній сфері.

Відповідний указ Ющенко підписав у вівторок, заявив на час брифінгу перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

"Президент доручив уряду у конкретних формах і конкретний термін подавати інформацію йому і інформувати громадськість щодо ситуації з державними фінансами", - сказав Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

Він також заявив, що на звернення президента та його секретаріату до Кабміну з проханням відновити надання та оприлюднення інформації про ситуацію в бюджетній сфері урядовці реагують "формальними відписками".

Реклама:

За його словами, після того, як з кінця березня інформування президента про стан виконання бюджетів було припинено, секретаріат президента звернувся до Міністерства фінансів з листом щодо поновлення надання відповідної інформації.

Посилаючись на норми Бюджетного кодексу, за якими зведення, складання та надання звітності про виконання державного бюджету здійснюється Державним казначейством України, Мінфін переадресував зазначений лист до Держказначейства.

Держказначейство, надавши із значним запізненням оперативну інформацію по виконанню загального фонду державного бюджету за І квартал 2009 року, повідомило, що в подальшому відповідна звітність буде надаватися лише Верховній Раді, Кабінету Міністрів, Рахунковій палаті та Міністерству фінансів.

При цьому Держказначейство послалося на статті 59-61 Бюджетного кодексу.

Шлапак також нагадав, що у квітні президент звернувся з листом до прем'єра щодо вжиття невідкладних заходів для відновлення інформування громадськості та президента.

У відповідь прем'єр повідомила, що оприлюднення інформації про виконання державного бюджету відповідно до Бюджетного кодексу має забезпечувати Мінфін, на веб-сторінках якого оприлюднюється інформація про розвиток бюджетно-податкового сектору економіки.

Шлапак назвав таку ситуацію порушенням статей 102, 106 Конституції, які визначають статус та повноваження президента; статті 46 - право громадян на соціальний захист, статті 48 - право громадян на достатній життєвий рівень.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: