"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світова економіка підійшла до поворотного моменту

Вівторок, 12 травня 2009, 09:21

Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше вважає, що світова економіка підходить до поворотного моменту.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

"Зараз ми знаходимося поблизу точки розвороту в економічному циклі, і темпи глобального спаду послаблюються", - заявив Тріше на прес-конференції в Базелі, де проходила зустріч голів світових центробанків.

У той же час голова ЄЦБ застеріг від перебільшення ролі недавнього поліпшення деяких світових економічних індикаторів.

"З вересня минулого року на ринках відбулися значні позитивні зміни, - відзначив Ж.-К.Тріше. - Однак нам необхідно залишатися в стані бойової готовності. Невизначеність зберігається".

Опублікування Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) статистичних даних, підтримали оптимістичні, але обережні прогнози голови ЄЦБ.

Статистика вказує на тривалий економічний спад в розвинених країнах, але дозволяє зробити висновок, що для низки держав найгірше вже позаду і їхні економіки починають відновлюватися.

Так, наприклад, індекси випереджальних економічних показників у Франції та Італії виросли за перші три місяці цього року, у Великобританії та Китаї ці індикатори збільшилися в лютому і березні.

Раніше ОЕСР повідомляла про значний спад в економіках цих країн, проте тепер вважає, що період найнижчої економічної активності для них вже пройдено.

Між тим, незважаючи на надію відновлення економік низки країн, статистичні дані свідчать, що США, Японія і Німеччина ще далекі від повернення до економічного зростання.

Статистика по економіці єврозони підкреслює, наскільки глибокою є рецесія в цьому регіоні.

Промвиробництво в Італії знизилося в березні на 24% у порівнянні з тим же місяцем 2008 року, у Франції - на 16%. У Німеччині виробництво сталі скоротилося у квітні на 53% на тлі зниження кількості замовлень з боку виробників автомобілів і машинобудівного сектора.

Згідно із прогнозом експертів, ВВП єврозони в першому кварталі впав на 2-2,5% щодо попереднього кварталу і на 4% в річному численні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!