Путін вважає Росію "енергетичним благодійником"

Неділя, 10 травня 2009, 11:15

Перехід на ринкові стосунки з країнами-споживачами і транзитером вуглеводневої сировини - основна гарантія стабільності енергостосунків.

Про це заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін в інтерв'ю японським ЗМІ напередодні візиту до Токіо, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Росія не використовує свої енергопотік у стосунках з іншими країнами. Росія торгує своїми ресурсами, і ми хочемо торгувати цими ресурсами на ринкових засадах, за ринковими світовими цінами", - сказав він, підкресливши, що "є визнані міжнародні правила, і є визнана міжнародна формула визначення ціни як самого товару, так і транзитних послуг.

"Протягом тривалого часу - 15 років - Росія йшла назустріч своїм партнерам - колишнім республікам Радянського Союзу і продавала їм енергетичну сировину за цінами в кілька разів нижчими за світові. За цей час ми субсидували економіки цих країн на десятки мільярдів доларів", - пояснив Путін.

Реклама:

Він підкреслив, що "цей період закінчився".

"Потрібно переходити на ринкові стосунки. І після відомих сумних і важких подій кінця минулого - початку цього року нам все-таки вдалося вийти на домовленості з Україною та зафіксувати ці домовленості в контрактних зобов'язаннях з обох сторін - що ми переходимо саме на ринкові стосунки з ціною і по транзиту ", - сказав російський прем'єр.

"Поставки йдуть без будь-яких збоїв. До цього часу наші українські партнери забезпечували необхідні платежі. У нас є домовленість, зафіксована в контракті. При першому ж збої у платежах наші компанії мають право вимагати 100-відсоткової передоплати. А якщо передоплати не буде, то ми маємо право скорочувати поставки ", - нагадав Путін, висловивши сподівання, що "до цього не дійде".

Він зазначив, що у Москві розуміють труднощі, з якими зіштовхуються економіки країн-споживачів.

"Але всі країни забезпечують платежі. Ми розраховуємо, що це будуть робити всі без винятку партнери і в Західній, і в Східній Європі, і наші найближчі сусіди", - заявив Путін.

Він зазначив, що російська сторона разом з нашими партнерами готова "вивчити можливість надання їм підтримки в пошуку фінансових ресурсів для забезпечення цих платежів, але платити ні за кого ми більше не будемо".

Відповідаючи на запитання журналістів, чи зможе Японія отримувати стабільні поставки енергоресурсів з Росії, російський прем'єр звернув увагу на той факт, що "навіть в умовах дуже напружених відносин у світі в період "холодної війни" Радянський Союз жодного разу ні на один день і ні на один час не припинив постачання енергоресурсів своїм споживачам, де б і куди б ці поставки здійснювалися".

"Всі проблеми з нашими найближчими сусідами були пов'язані тільки з тим, що вони відмовлялися платити ринкову ціну за одержуваний товар, і ставили умовою транзиту енергоресурсів нашим основним споживачам у Західній Європі зниження цін нижче ринкових для себе самих", - пояснив Путін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!